Zašto je iPad bolji od Android tableta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je iPad bolji od Android tableta

Da li je iPad preskup, šta nudi u odnosu na konkurenciju, kako je počeo i gde je danas - saznajte u tekstu!

  Izvor: Promo.

Tablet uređaji odavno nisu strani ni na našem tržištu, a većina korisnika možda I ne zna da su prvi modeli predstavljeni pre gotovo dve decenije. Ipak, tableti nisu uspeli da ostvare komercijalni uspeh pre proleća 2010. godine, kada je Stiv Džobs predstavio iPad - revoluciju u tom segmentu personalnog računarstva i označio toliko puta spomenuti početak kraja “PC ere”, perioda koji prema mišljenju mnogih, traje i danas.

Prema poslednjim podacima ukupna prodaja tablet računara prevazišla prodaju laptop PC računara, a jedan uređaj je zaslužan za “probijanje leda”. Baš kao što je Apple 2001. svetu objasnio kako treba da izgleda digitalni muzički plejer za XXI vek, odnosno iPod, kao što je 2007. demonstrirano kako bi trebalo da radi moderan pametan telefon, tako su i 2010. godine korisnici uvideli da postoji lakši način za proveru mejla, čitanje elektronskih knjiga ili surfovanje netom i da nije uvek neophodno da sa sobom “vuku” laptop - stigao je iPad.

iPad uređaj je pokazao sve prednosti koje moderan tablet može da ponudi i postao “instant hit”, prvo u SAD, a onda i u ostatku sveta. Apple je pred sobom imao težak zadatak, najpre jer su svi tableti pre njega smatrani za uređaje koji nikome zapravo nisu potrebni, ali i zbog toga što su koštali više nego laptopovi najviše klase, a njihova upotreba je zahtevala rad sa olovkom (stylusom).

Google je u tom periodu kaskao za konkurencijom, pa je prvi Android tablet većeg proizvođača, Samsung Galaxy Tab, prošao dosta mlako, a Motorola Xoom, tablet većih I iPadu bližih dimenzija, izbačen gotovo godinu dana kasnije. Bez obzira na to, Googlov tablet je doživeo tržišni neuspeh, ali Google i partneri se nisu tako lako predali, pa su brzo usledili hardverski sve bolji tableti. No, najveći problem kod Applove konkurencije nije (plastična) spoljašnjost uređaja niti slab ili neadekvatan hardver. Problem je u neadekvatnoj optimizaciji Androida i pripadajućih aplikacija, koje rade i funkcionišu isto kao na pametnim telefonima, ali su “razvučene” na rezoluciju tableta pa dodatni prostor i rezolucija nisu iskorišteni. Zapravo, postoje aplikacije koje su posebno prilagođene Android tabletima, ali je njihov broj značajno manji u odnosu na telefone.

iPad radi na istom iOS operativnom sistemu na kome radi i iPhone, ali je “njegov iOS” posebno optimizovan za iPad, baš kao i aplikacije, za koje programeri uvek kreiraju posebne iPad verzije svog softvera i tako upotrebljavaju dodatni prostor na ekranu. Godinu dana nakon što je predstavljen, AppStore je za iPad nudio 275.000 posebno dizajniranih aplikacija, a taj broj danas prevazilazi cifru od pola miliona. Osim toga, iPad može da pokrene i aplikacije namenjene za iPhone, čija baza broji skoro 1.5 miliona aplikacija!

Na prvi pogled, manje obaveštenom kupcu može izgledati da Android tablet “dovoljno liči” na iPad i da će “raditi isti posao za manje para”. Ali, razjasnimo prvo osnovne stvari. Android tablet najviše klase, koji je hardverski posmatrano jedino logično i fer uporediti sa aktuelnim iPad Air modelom, košta isto ili malo više nego iPad. Poređenja radi, Samsung Galaxy Note 10.1 2014, osim što se po preporuci proizvođača koristi sa stylusom, košta više ili gotovo koliko i iPad.

Svakako, na našem tržištu postoje jeftiniji Google Nexus 7 prve generacije ili još jeftiniji Prestigio tableti, ali oni spadaju u klasu iPad Mini modela, sa kojim se po procesorskoj snazi, kvalitetu ekrana i sveukupnom ugođaju prilikom upotrebe ne mogu porediti. Dakle, uvreženo mišljenje da su Apple tableti značajno skuplji od Android konkurencije je - zabluda.

Pod uslovom da vas vid dobro služi, 10-inčni ekran na stolu, iza Bluetooth tastature, poslužiće dobro kao i laptop, a pritom je značajno lakši, tanji i ima bolju autonomiju. Pored nekoliko Office alternativa, uključujući i besplatne Google Drive, Google Docs i Google Sheets aplikacije, tu su još i Apple iWork aplikacije, koje su od nedavno, takođe, besplatne. Apple Pages čita i formatira .pdf, ali i .doc, .docx i ostale Word dokumente, Numbers je dobra alternativa za Excel, bar ako vam nisu potrebni makroi, dok Keynote može da bude alternativa PowerPointu. O igrama i aplikacijama za pisanje, crtanje, medicinu, muzičku i druge industrije da i ne govorimo, a o popularnosti platforme dovoljno govori i podatak da je Microsoft i zvanično izbacio “Office for iPad” koji sadrži kompletne verzije svih aplikacija ovog paketa, ali nažalost zahteva pretplatu za Office 365. Te aplikacije su trenutno među najpopularnijim u Apple AppStoru.

VideoNe, ovo nije fotografija!

Kvalitet aplikacija i kvalitet samog uređaja su dve bitne stavke, ali pomenućemo još jednu, jako bitnu, a to su konstantni apdejti softvera. Određena generacija iPad uređaja ima izuzetno dug životni vek u smislu podrške od strane Apple kompanije. Poslednji iOS apdejt, verzija 7, koja je izašla gotovo četiri godine nakon druge generacije iPad-a, podržava i iPad 2, kao i sve novije modele. Kod Android modela to nije slučaj. Čak i kad kupite nov uređaj koji je tek predstavljen, dobićete Android za jednu ili čak dve verzije stariji od najnovijeg, a pitanje je i da li će taj uređaj ikad dobiti softverski apdejt na noviju verziju.

Pored ovih nekoliko razloga, tu je i četvrti, takođe veoma bitan razlog, a to je kvalitet ekrana. Svakako najbitnija stvar, jer u ekran stalno i gledate i njime unosite podatke na uređaj. Apple za iPad koristi najnaprednije S-IPS Retina matrice koje proizvode LG.Display, Sharp ili Samsung i posebno su dizajnirane u saradnji sa Applovim stručnjacima i kalibrisane i za profesionalnu upotrebu, te pokrivaju NTSC, AdobeRGB i sRGB kolorne prostore na nivou LCD monitora više klase. Ekrani na najvećem broju Android tableta nisu ovog nivoa kvaliteta. Čak i kod Samsung Galaxy Tab modela, koji imaju dobru PLS matricu nedostaje industrijski standardizovana hardverska i softverska kalibracija ekrana koja će pružiti precizan prikaz boja i visoku dinamiku osvetljenja.

Peti konkretan razlog koji ćemo napomenuti je autonomija baterije - iPad će tokom prosečne upotrebe ponuditi autonomiju od dva, do tri dana. Ako se igrate, naravno da možete da ga ispraznite za 7 do 8 sati, ali ako koristite aplikacije i veb, bateriju ćete puniti svaki drugi ili treći dan. Kompatibilnost sa Bluetooth mišem i tastaturom ga čini zanimljivim za unos i obradu teksta, rad sa prezentacijama ili tabelama i druge upotrebe za koje ste mislili da će vam biti neophodan laptop.

Baš iz ovih razloga, iPad se koristi i u fotografskoj i filmskoj, ali i video industriji kao nezamenljiv alat. Primene su najrazličitije, pa tako postoje specijalne aplikacije za kontrolu radnih parametara krana za kameru, ali isto tako, u medicini postoje posebni hardverski dodaci i specijalizovan softver koji proizvođači MRI i CAT skenera isporučuju kako bi se iPad koristio kao dodatak na kome se lako mogu pregledati rezultati i pratiti svi parametri “u hodu”. Još jedna od tradicionalno prepoznatljivih masovnih iPad-tipičnih upotreba je i u edukaciji.

Danas se u SAD ili Velikoj Britaniji nijedan fakultet ili čak srednja škola ne mogu zamisliti bez studenata koji svuda sa sobom nose mobilne računare ili tablet uređaje. Učenici i studenti ih koriste za učenje, projekte, istraživanje, ali i zabavu. Apple iPad tableti su najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, gde su ih mnogi univerziteti uvrstili kao alat unutar školskog programa (literatura se studentima šalje kroz iTunes U).

Dovoljno je pretražiti App Store i svakako ćete pronaći ono što vam je potrebno, bilo da su to posebni programi za medicinu, finansije, enciklopedije istorije, astronomije, fizike, biologije, prava ili bilo koje nauke koje se setite, postoje i veoma su popularni u svojim Mac izdanjima. Štaviše, neki od njih postoje samo za Mac i iPad, jer se oslanjaju na grafički “engine” koji može da radi samo u vektorski orijentisanom operativnom sistemu.

Apple iLife je programski paket koji podržava čuvanje “u oblaku” - tu su aplikacije iPhoto, GarageBand i iMovie, koje predstavljaju odličan alat sa puno mogućnosti kada se u obzir uzme da su to besplatne aplikacije.

Ono što je takođe bitno, jeste i iCloud kompatibilnost koja postoji kod OS X i iOS aplikacija za rad. Svi vaši dokumenti na kojima radite, vaše slike, video klipovi i ostali materijal biće vam dostupni u svakom trenutku, na svakom vašem uređaju, bilo da mu pristupate sa računara, tableta, telefona ili čak iPod Touch plejera. Nažalost, iCloud trenutno prolazi kroz vrlo težak period narušene sigurnosti, ali kompanija je preduzela mere kako bi to sredila.

Naravno da postoje i prednosti Android tableta u odnosu na iPad tablet, a o tome ćemo pisati u narednom tekstu, kao što smo pisali o tome zašto je iPhone uređaj bolji od onog na Android sistemu i zašto je Android fon bolji nego iPhone.

Cena iPad tableta kod nas (sa PDV-om) kreće se od 49.000 dinara pa naviše. Više o aktuelnim iPad tabletima i njihovim mogućnostima možete saznati na linku. Vaše komentare očekujemo ispod i na Facebooku!

VideoApple Perspektiva

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi