Zavirite u unutrašnjost novog Intel procesora! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u unutrašnjost novog Intel procesora!

IFA sajam u Berlinu iskoristili smo za jedan neuobičajen "izlet" - videli smo osnovne komponente proscesora i kako on izgleda iznutra.

 Izvor: MONDO portal.

Veliki Intel štand na IFI izdvojen je posebno za medije koji su imali priliku da pogledaju komponente procesora, njegovu tehniku izrade, kako izgleda nova 32-nanomentarska tehnologija pod ogromnim uvećanjem mikroskopa i da saznaju koji deo procesora šta radi, kao i sve karakteristike novog procesora.

Za to nam je poslužionaravno novi Intel Core M procesor, koji je predstavljen u Berlinu. On je izrađen u 32-nanometarskoj tehnologiji, a na slici možete pogledati osnovne delove procesora:
- A: GPU, odnosno grafička jedinica
- B: Prvo jezgro
- V: Drugo jezgro
- G: UI kontroler.

Intel Core M procesor je za 50 odsto manji i pri energetskom utrošku od 4.5 W za 60 odsto manje se zagreva u odnosu na prethodnu generaciju. Ovo omogućava proizvođačima originalne opreme da dizajniraju elegantne sisteme bez ventilatora tanje od 9 milimetara, tanje čak i od AAA baterije i najelegantnijeg laptopa današnjice. Za sada, u planu postoji više od dvadeset proizvoda zasnovanih na Core M procesoru. Prvi sistemi zasnovani na Core M procesoru biće u prodaji tokom novogodišnjih praznika.

Ono što je važno pomenuti kod Core M procesora jeste to da omogućava pojavu tankih uređaja bez ventilatora koji predstavljaju optimalnu kombinaciju dizajna, performansi i duže autonomije baterije.

Novi Intel Core M procesor koji će pokretati nove 2 u 1 uređaje mnogih proizvođača, uključujući kompanije Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Toshiba. Pružajući optimalnu kombinaciju mobilnosti i performansi, Intelov novi procesor je namenjen postizanju neverovatnih performansi najtanjih ultra mobilnih uređaja bez ventilatora. Intel Core M procesor može da pokreće uređaje tanke kao tablet uz standardni nivo Intel Core performansi i da udvostruči trajanje baterije, u poređenju sa sistemom starim četiri godine.

Brže performanse i duže trajanje baterije

Intel Core M omogućava čak 50 odsto brže računarske i 40 odsto brže grafičke performanse u poređenju sa prethodnom, četvrtom generacijom Core procesora. Korisnici sa starijim sistemima će primetiti znatno poboljšanje performansi. Intel Core M omogućava do dva puta bolje računarske i čak do sedam puta bolje grafičke performanse u poređenju sa, na primer, računarom starim četiri godine.

Tokom 2013. godine, Intel je, u odnosu na prethodnu generaciju procesora, dostigao najveće poboljšanje trajanja baterije u čitavoj istoriji ove kompanije. Intel Core M procesor i smanjena energetska potrošnja platforme dodatno produžavaju trajanje baterije. Intel Core M može da podnese više od osam sati reprodukovanja video sadržaja, što predstavlja i do 20 odsto (1.7 sati) duže trajanje baterije u poređenju sa prethodnom generacijom Core procesora i duplo duže trajanje baterije ukoliko se poredi sa trajanjem baterije jednog prosečnog računara starog četiri godine.

Intel Core M je “bezkonfliktni” proizvod, što znači da ovaj proizvod ne sadrži konfliktne minerale (kalaj, tantal, volfram i/ili zlato) koji direktno ili indirektno finansiraju ili koriste oružanim snagama u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) ili susednim zemljama.

Intel Core M procesor dostupan je u nekoliko verzija: do 2.0 GHz Intel Core M-5Y10/5Y10a i do 2.6 GHz Intel Core M-5Y70 procesor. Core M-5Y70 je Core M procesor najjačih performansi, a takođe je dostupan sa Intel vPro tehnologijom za 2 u 1 biznis uređaje sa ugrađenim bezbednosnim karakteristikama koje pomažu da se zaštite podaci, korisnikov identitet i pristup mreži.

Dodatne karakteristike Core M platforme obuhvataju i podršku za audio visokog kvaliteta, Intel Wireless Display 5.0, Intelove 802.11ac proizvode druge generacije, a razvijaće se u pravcu podrške bežičnog povezivanja sa Intel WiGig. Za više informacija posetite: www.intel.com.

Pogledajte sve priče, koje smo napravili u Berlinu, na IFA sajmu i ne zaboravite da nas pratite i tražite #MobITIFA2014 oznaku na Facebook, Twitter i Instagram MobIT stranici!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi