Evo koliko Srbiju košta odlazak IT inženjera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko Srbiju košta odlazak IT inženjera

Srbija izgubi od 50.000 do 100.000 evra godišnje, po inženjeru koji se odluči da ode u inostranstvo, procene su Microsoft razvojnog centra u Srbiji (MDCS).

  Izvor: Microsoft.

Toliko otprilike kompanija uloži u rad i razvoj jednog IT stručnjaka u Srbiji. Cilj Microsoft kompanije je da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera na 1.000 stanovnika. U ovom trenutku, na hiljadu stanovnika dolazi samo 1.6, dok su potrebe mnogo veće, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ-a, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 odsto - sa 150 miliona evra na čak 318 milona evra. "To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita našoj zemlji. Ono što je ovde najvažnije to je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju", kažu u tom centru, i zaključuju da IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a za to je potrebno mnogo više IT stručnjaka.

Prema njihovim preporukama, da bi se prevazišao ovaj problem i povećao broj IT stručnjaka u našoj zemlji, potrebno je uraditi sledeće:

- značajno povećati upisne kvote za tehničko-tehnološke fakultete

- unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa i

- popularizacija IT struke među mladima, kako bi shvatili da je ovo zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

Više od 10 odsto novoupisanih studenata u toku 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata. Ovo pokazuje značajan interes koji postoji među mladima u Srbiji. Iako se interesovanje za IT među studentima i mladima povećava iz godine u godinu, deficit je i dalje postoji.

U 2011. godini diplomiralo je 3.637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u ovoj oblasti daleko je veća.

Inače, Microsoft razvojni centar u Srbiji danas zapošljava više od 130 IT inženjera, i svi oni su se školovali u Srbiji. Kada je ta kompanija otvorila razvojni centar u našoj zemlji 2005. godine bilo je svega osam zaposlenih. Projekti na kojima rade i koje razvijaju IT stručnjaci u ovom razvojnom centru u Srbiji, koriste milioni ljudi širom sveta, i tako promovišu našu zemlju kao veoma značajnu tačku na mapi sveta novih tehnologija. MobIT je imao jedinstvenu priliku da poseti ovaj istraživački I razvojni centar, o čemu možete čitati OVDE.

Takođe, MobIT je krajem 2013. godine jedini iz Srbije imao priliku da poseti Microsoft mega data centar u Dablinu, u Irskoj, gde se održavaju Cloud Microsoft servisi i usluge.

Vaše komentare o ovoj temi očekujemo i na Facebooku.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA