Chrome brže prazni bateriju laptopa! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Chrome brže prazni bateriju laptopa!

Ako na laptopu koristite Chrome pregledač šanse da brzo ispraznite bateriju upravo su postale veće.

  Izvor: Promo.

Tako makar tvrde „The Forbes“ i „Business Insider“, koji pišu o tome kako, zapravo Chrome pregledač dovodi do bržeg pražnjenja baterije laptopa. Sve se dešava zbog procesora i njegove „system clock tick rate“ opcije, koja je po uobičajenim podešavanjima postavljena na 15.625 milisekundi. To, u stvari znači da se procesor računara u potrazi zaposlom budi oko 64 puta u sekundi. Aktivacijom Chrome aplikacije „system clock tick rate“ podiže se na jednu milisekundu i procesor se u potrazi za poslom budi 1.000 puta u sekundi!

 Ian Moris, iz „The Forbsa“ objašnjava ovu situaciju rečima da je na Windowsu sve podešeno da se obavlja u intervalima. Kako bi se sačuvala energija procesor je podešen da odlazi u mod spavanja kada ne radi i da se budi u predviđenim vremenskim razmacima. Upravo to je ono što Chrome menja svojom upotrebom na Windows operativnom sistemu - ubrzava rad procesora koji se češće budi iz stanja spavanja ili ne spava uopšte. Prema Morisovom testu potrošnja baterije laptopa sa uključenim Chromom je između 15 i 20 vati, dok je bez njega potrošnja oko 12 do 15 vati.

U komentaru na ovaj slučaj Microsoft je rekao da je „system clock tick rate“ univerzalna opcija i da je u ovom slučaju potrošnja baterije povećana za 25 odsto, odnosno baterija laptopa će uz otvoren Chrome trajati za četvrtinu radnog vremena kraće.

Rešenje problema je da ugasite Chrome i pređete na Firefox ili Internet Explorer. Ova dva pregledača koriste uobičajenu „system clock tick rate“ vrednost od 15.625 milisekundi i na jednu milisekundu je podižu samo kada je neophodno izvršiti zahtevnije radnje u pregledaču, kakve su gledanje YouTuba u visokoj rezoluciji. Nakon toga, za razliku od Chroma, IE i Firefox „tick rate“ vraćaju na standardnu vrednost, dok je jedna milisekunda u Chromu i dalje na snazi, dok ga ne ugasite.

Dakle, kada je baterija laptopa bez napajanja možda bi bilo bolje da koristite Firefox i IE. Da li se isto dešava i na mobilnim telefonima autori teksta nisu naveli, ali pratite MONDO MobIT i na Facebook stranici - javićemo, ako nešto saznamo!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi