Apple prihvatio i Bitcoin valutu? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple prihvatio i Bitcoin valutu?

Odluka Appla u skladu je sa skidanjem zabrane prometa u bilo kojoj valuti koja nije američki dolar.

 Izvor: Promo.

Iako se Apple ranije čvrsto protivio Bitcoin aplikacijama, pa ih je povukao prodaje uprkos uspehu koji je imala Bitcoin wallet aplikacija sa 120.000 preuzimanja, u svetlu nedavnih regulatornih promena u SAD ovaj svetski gigant rešio je da revidira svoju politiku i omogući korisnicima da Apple aplikacije kupuju isto kao što kupuju i druge elektronske proizvode i servise na internetu, putem bitcoina.

U svojim vodičima za App Store, kompanija Apple ističe da su aplikacije za prenos "odobrenih virtuelnih valuta" dozvoljene, a uslov za odobrenje je da budu u skladu sa federalnim zakonima SAD. Relevantna klauzula glasi: "Aplikacije se mogu koristiti za prenos odobrenih virtuelnih valuta pod uslovom da se to čini u skladu sa svim državnim i saveznim zakonima za teritorije na kojima se aplikacije koriste".

Ova odluka Appla u skladu je sa skidanjem zabrane prometa u bilo kojoj valuti koja nije američki dolar.

Promena zakona dogodila se krajem juna 2014, i prva država koja je prihvatila Bitcoin kao ravnopravno sredstvo plaćanja je Kalifornija. Naime, alternativne valute dobile su dugoočekivanu šansu najpre u Kaliforniji kada je guverner Kalifornije Džeri Braun u subotu stavio svoj potpis na dopunu zakona o korporacijama i sredstvima plaćanja.

Na ovaj način je poverenje u kripto-valute čija stabilnost ne zavisi od fiskalne politike pojedinih vlada ili bilo koje centralne nacionalne banke, dobilo značajan vetar u leđa. Zakonitost Bitcoina razlikuje se od zemlje do zemlje, i zavisi od toga na koji način se definiše promet nematerijalnih dobara i u kojoj meri je on izjednačen sa ostalim vrstama prometa.

Mnogi Bitcoin entuzijasti, međutim, su optimisti. "Izgleda da je Apple video dolazeći Bitcoin cunami i odlučili su da je bolje biti spreman za to", napisao je Bitcoin investitor Rodžer Ver pozdravljajući odluku okretanja ka onome što internet korisnici zaista žele da vide i kod brendova kojima su veoma lojalni, prenosi magazin iBerza

Za sada, servisi poput Flickra, pojedini antivirusi i kotizacije za konferencije mogu se platiti Bitcoinima i kod nas, a pored toga eksperimentiše se i sa restoranom u Beogradu koji je omogućio ovaj vid plaćanja. Čekamo vaše stavove o ovome na MobIT Facebooku!

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi