Wikipedia: Botaničar i Hitler uticajniji od Isusa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wikipedia: Botaničar i Hitler uticajniji od Isusa

Naučnici su analizirali Wikipediju na 24 jezika i sve njene izvode, kao i veze među njenim informativnim čvorištima i pronašla najuticajniju ličnost čovečanstva - iznenađeni?

 Izvor: Wikipedia.

Naučnici sa više evropskih univerziteta tvrde da je najuticajnija ličnost u istoriji čovečanstva švedski botaničar Karl Lineus, koji je stvorio sistem klasifikacije biljaka i životinja. Uz pomoć nekoliko algoritama, sličnih onima koje Google kompanija koristi kako bi odredila najvažnije rezultate pretraživanja, obrađene su sve verzije Wikipedije.

Algoritam "Page rank" na prvo mesto izbacio je botaničara Karla Lineusa, koji je svoje životno delo stvorio krajem 18. veka.Nakon njega slede Isus, Aristotel, Napoleon, Hitler, Cezar, Platon, Šekspir, Ajnštajn i Elizabeta Druga.

Međutim, mnogi stručnjaci upozoravaju da su to, ipak, neodređena rangiranja prema nedovoljno osmišljenim modalitetima i vrednostima.Tako je prema drugom algoritmu - "2D Rank" - Hitler na prvom mestu, a za njim slede muzičar Majkl Džekson, pevačica Madona, pa Isus, Betoven, Mocart, Benedikt Šesnaesti, Aleksandar Veliki, Darvin... Na spisku je i Barak Obama.

Kritičari ovakih rangiranja upozoravaju na nedostatak žena, kao i na odsustvo ličnosti iz kultura koje ne pripadaju Zapadu.Tako nema Muhameda, Gandija ili Maoa...

Drugim rečima, u ovim popisima najuticajnijih, sa retkim izuzecima, dominiraju zapadnjaci rođeni nakon 17. veka.

Pratite MONDO MobIT i na Facebooku!

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi