Apple najavio iOS 8, novi OS X i druge novitete | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple najavio iOS 8, novi OS X i druge novitete

WWDC 14 konferencija otkrila je dosta toga o čemu se šuškalo u poseldnje vreme, a ima veze sa Apple kompanijom. Ništa od iPhona 6, iWatcha i drugog hardvera.

 Izvor: Promo.

Na jednom od najvećih Apple događaja do sada, koji je uživo pratilo preko 5.000 novinara (i imalo problema sa internet konekcijom, eto dešava se i u razvijenom svetu), kompanija je predstavila novi iOS 8 operativni sistem za mobilne uređaje, Operativni sistem OS X 10.10 Yosemite, novosti vezane za povezane automobile, dodatke za iPad uređaje, koji podižu nivo upotrebljivosti i mnogo drugih zanimljivih stvari.

Prema rečima novinara portala Mashable, The Verge i 9t05Mac bio je ovo jedan od najvećih WWDC događaja kompanije Apple, koji je organizovan pod velikim pritiskom javnosti zbog toga što je američki gigant morao da dokaže svoj status inovatora u IT industriji. Da li je uspeo - prosudite sami, krećemo redom!

U 19 sati konferenciju je otvorio Tim Kuk, direktor Apple kompanije, koji se zahvalio svima na podršci, poželeo dobrodošlicu u San Francisko i naglasio da je ovo izuzetno važan događaj za kompaniju, koji se održava već 25 godina. U Applu trenutno na projektima radi preko 1.000 inženjera, koji se brinu o svakom aspektu softvera i hardvera.

Apple okuplja preko devet miliona programera, koji rade na razvoju jedinstvenog ekosistema. Najmlađi učesnik ove godine ima 13 godina, a u publici su ljudi iz celog sveta. Prema račima Tima Kuka PC Industrija je u prethodnom periodu pala za oko pet odsto, ali je Mac računar "porastao" za 12 odsto pa sada ima bazu korisnika od preko 80 miliona!

U poređenju s Windowsom 8, koji se pojavio godinu dana ranije od Mac OS X, situacija je bolja po Apple, jer je novi OS prihvatio 51 odsto korisnika, a Windows 8 svega 14 odsto.

Mac OS X 10.10

Novi operativni sistem za Mac računare zove se Yosemite. Dizajn interfejsa oslanja se na iOS sistem i urađen je u tzv. "flat" okruženju sa potpuno novim ikonicama. Apple je sistem učinio transparentnijim, lakšim za korišćenje, ali i prilagodljivijim korisniku. Dosta vremena su posvetili i kanti za smeće, kako kažu, ne bismo verovali koliko mnogo! Redizajniran je pristup "sidebar" aplikacijama,  a uveden je i "Dark mode" prikaz koji ističe centralni deo displeja.

Notifikacioni centar je preuzet sa iOS sistema i sadrži "Today", odnosno prikaz pojedinačnog dana sa planovima, obavezama, obaveštenjima i drugim relevantnim informacijama za taj dan. U ovaj meni se može "ugurati" i vremenska prognoza, aplikacije sa AppStora, kao i vidžeti i aplikacije nezavisnih programera.

Kalendar je dobio prikaz lokacijskih informacija, kontakti se mogu pronaći u pretrazi i povezati sa događajima, dokumentima i dešavanjima na društvenim mrežama. Takođe, sama pretraga je unapređena, pa je uključeno više aplikacija i delova sistema koji mogu biti pretraživani. Predstavljen je i "iCloud Drive", koji omogućava neometani rad na više platformi istovremeno ili kada to korisnik odluči sa snimanjem pozicije i "otvaranjem na mestu na kojem je pauza napravljena" na bilo kojem drugom Apple uređaju. Štaviše "iCloud Drive" je kompatibilan i sa Windows sistemom, što omogućava da se dokumenti obrađuju i na konkurentskoj platformi.

Nova "Mail" aplikacija je "ogoljena" i iščupani su dizajnerski viškovi, koji akcenat stavljaju na čitanje mejlova i produktivnost. Takođe, opcija "MailDrop" omogućava pristup i slanje ogromnih fajlova preko mejla, koji se nalaze u oblaku, a pristupa im se preko linka. "Mail" je dobio i jednostavnu alatku za brzu obradu slika, nazvanu "Markup", koja ppodseća na "Skitch" aplikaciju, koja se može koristiti na mobilnim telefonima.

"Safari" je, takođe, dobio jednostavniji izgled, više se vodilo računa o privatnosti, pa su tu i "privatni prozori", a na prezentaciji je prikazana Google pretraga u Safari internet pregledaču. Prema rečima Apple stručnjaka Safari je najbrži pregledač kada je u pitanju "JavaScript" i najefikasniji je što se potrošnje resursa i energije tiče sa otvorenih više tabova. Za poređenje su prikazani Firefox i Chrome, koji su u tabeli dosta ispod Safarija. Safari je i bolje optimizovan za deljenje sadržaja i prijem RSS informacija.

"AirDrop" omogućava rad između iOS i Mac uređaja. Započnite rad na jednom, a u realnom vremenu nastavite na drugom, kako vama odgovara, čak i kada je na tabletu, recimo displej zaključan. Pojaviće se ikonica za nastavak rada u donjem levom uglu, koju treba prevući ustranu i rad može sa Maca da se nastavi na tabletu.

Mac je sada u mogućnosti da preuzme SMS poruke i pozive sa telefona koji mu je u blizini i prikaže ih u realnom vremenu, kao što to možete da radite sa Viber aplikacijom.

Mac OX X 10.10 Yosemite developerima će besplatno biti dostupan od 2. juna, a svima ostalima od leta, dok će zajednička javna beta OS-a biti pokrenuta pred "lansiranje".

iOS 8 stiže na:

iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch 5. generacije,, iPad 2, iPad sa Retina displejom, iPad Air, iPad mini i na iPad mini sa Retina displejom tokom jeseni 2014.

iOS 8
Brojke koje su iznete na WWDC 14 u vezi sa iOS i iPhone uređajima zaista su impresivne. Recimo, prodato je preko 800 miliona iOS uređaja. iPod Touch je prodat u preko 100 miliona komada, iPad u preko 200, a iPhone u preko 500.000.000 komada! Samo prošle godine iPhone je izabralo 130 miliona novih korisnika, a zadovoljstvo tim uređajem pokazalo je 97 odsto njih! U Kini je polovina iPhone korisnika na tu platformu prešla sa Android uređaja, a ukupno devet od deset iPhone korisnika upotrebljava uređaj sa novom verzijom softvera.

Tim Kuk je potom najavio iOS 8, koji sadrži dve priče - jednu o novom korisničkom iskustvu i drugu, koja se tiče programa za programere. iOS 8 uvodi novi notifikacioni centar, iz kojeg se na mejlove, SMS i druga obaveštenja može odgovoriti bez aktiviranja aplikacija tj. odmah iz notifikacionog centra. Facebook objave i statusi koji se pojavljuju u notifikacionom centru mogu se lajkovati direktno odatle. Sada je tu i vidžet sa kontaktima koje koristimo najviše i najčešće pozivamo.

Nove funkcije i "gestures" način upravljanja dobila je i mejl aplikacija. Dodata je i mogućnost čitanja nove mejl poruke dok se trenutno piše druga, potrebno je samo "svajpovati" u stranu i kasnije istim potezom nastaviti pisanje poruke koju je novi mejl prekinuo.

"Spotlight" funkcija je ista ona koju ćemo imati na Mac OS 10.10 i prktično predstavlja Siri, samo bez njene asistencije i omogućava pretragu, dobijanje informacija i najave budućih događaja, sve na zahtev korisnika, ali bez glasa.

Tastatura iOS-a 8 dobila je "QuickType" funkciju koja kombinuje prediktivni unos teksta i Swipe način kontrolisanja - nije nešto što već nismo videli, ali je dobrodošla funkcija. Korisnici iOS 8 moći će da koriste lokacije u "Messages" aplikaciji, da vode grupne razgovore, ostavljaju poruke da se ne uznemiravaju i da lakše komuniciraju sa omiljenim kontaktima. Nova je i funkcija "Tap to Talk" koja omogućava da kao WhatsAppu i drugim IM aplikacijama snimite kratku glasovnu poruku ii video i pošaljete je kontaktu kada otpustite "Tap to Talk" dugme.

Predstavljen je i "Device Enrollment" koji će omogućiti lakšu integraciju iOS 8 uređaja ličnog tipa u kompanijske trendove i zaštiti podatke kompanije u kojoj se koriste. Uvode se i VIP obaveštenja, odnosno prikaz samo mejlova koje korisnik želi da vidi.

"HealthKit" aplikacija. Apple je centralizovao na jednom mestu sve informacije i aplikacije o zdravlju, a sarađuje na razvoju ove aplikacije sa Majo klinikom i kompanijama poput Najkija. Predstavljena je i "Family Sharing" opcija koja omogućava da se definiše porodica, odnosno do šest najbližih članova porodice i dele informacije i sadržaji među njima. Takođe, sa jednog mesta mogu da se pronađu drugi povezani uređaji definisanih članova porodice i daju dozvole za korišćenje opcija na uređajima dece ili drugih članova porodičnog tima.

"Photos" funkcija dobila je potpunu integraciju sa "iCloud" sistemom i omogućava jednostavne izmene, poput kontrasta, oštrine ili balansa belog na uskladištenoj fotografiji. Deljenje fotografija preko iClouda obavlja se u realnom vremenu, pa se preuzete fotke istovremeno učitavaju u bilo koji uređaj koji u tom trenutku koristite. Nažalost, samo prvih 5 GB fotki će biti besplatno ubačeno u iCloud, a nakon toga mesečno održavanje, u zavisnosti od količine podataka plaćaće se od 0.99 do 3.99 dolara.

I Siri je poboljšana. Sada se s njom može komunicirati i bez dodirivanja telefona, dobila je SHazam integraciju i pohvalila se o mnogo boljim mapama Kine.

Apple programerima otključava pristup Touch ID funkciji, koja može da zaštiti i pojedinačne aplikacije i sadržaje, pristup vidžetima, koji će biti aktivni i u Safari pregledaču, omogućava ubacivanje dodatnih tastatura i stižu i novi "Camera" i "Photos" API-ji.

Apple će iOS 8 programerima dati u beta verziji već 2. juna, a do korisnika stiže na jesen.

Pratite nas i na MONDO MobIT Facebook stranici!

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi