Google, izbriši me iz pretrage! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google, izbriši me iz pretrage!

Građani EU imaju priliku da kažu Googlu šta žele da iz pretrage o njima bude izbačeno zauvek. Srbi tu mogućnost još uvek nemaju.

Kompanija Google najavila je 29. maja da će početi da prima zahteve stanovnika zemalja Evropske unije koji žele da obrišu nezgodne informacije iz rezultata pretrage na najpopularnjem pretraživaču interneta.

Zahtevi će moći da se podnose na internet stranici koju je Google otvorio prethodnog dana  zbog ključne presude Evropskog suda za ljudska prava od sredine maja 2014. koja nalaže da se moraju izmeniti rezultati pretrage na osnovu "prava da se bude zaboravljen".

Odluka suda znači da će žitelji EU moći da doteraju svoju reputaciju na internetu tražeci od Googla i drugih pretraživača interneta da se uklone linkovi ka novinskim člancima i drugim sajtovima s problematičnim podacima o ranijim aktivnostima.

Time se međutim stvara podela između rezultata koje Google daje za ljude u EU i za ljude iz ostatka sveta. Zasad će Google morati da vodi računa o 28 članica EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Kompanija će obrazovati tim koji će razmatrati zahteve, ali bi to mogao da bude veliki problem čak i za kompaniju s tolikim finansijskim i tehološkim resursima.

Investitori zasad nisu pokazali znake zabrinutosti zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava. Akcije Googla su porasle za šest odsto od te presude.

Evropa je jedno od najvećih tržišta za interent oglašavanje odakle dolazi najveći deo Googlovih prihoda. Sprovođenje "prava da se bude zaboravljen" ne bi trebalo da utiče na promet na Googlu pošto ista pravila važe i za ostale pretraživače.

Pogledajte kako izgleda "Google obrazac za zaboravljanje" i potražite nas i na Facebook stranici MobIT.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA