Kad su nastali smajliji i emotikoni? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad su nastali smajliji i emotikoni?

Iako niko ne može da odgovori sa sigurnošću američki bloger Livaj Stal je ubeđen da je čuveni emotikon prvi put korišćen još u 17. veku.

  Izvor: Facebook Press Images.

Obično se veruje da je simpatični znak, sastavljen od dve tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmešeno lice, izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982. Stal, međutim, tvrdi da je smajli mnogo stariji i da ga je našao u pesmi "The Fortune" engleskog pesnika Roberta Herika iz 1648.

Jezik smajlija i emotikona

"Emodži" je zapravo jezik emotikona i poslednjih godina je sve zastupljeniji, ne samo na Internetu, već i na mobilnim (pametnim) telefonima i tablet-računarima. Pri tome, znamo kako je sve počelo. Ljudi su isprva crtali po zidovima pećina, danas umesto ugljenisanog drveta ili kamena, u rukama drže pametne telefone.

"Čitajući pesme Roberta Herika, mislim da sam nabasao na prvog smajlija u istoriji", objašnjava on u svom blogu posvećenom književnosti. Naime, u jednom Herikovom stihu pojavljuje se znak ":)" pored reči "smiling yet" (još uvek smešeći se).

Stal je najpre pomislio da je posredi štamparska greška, ali je nakon pregledavanja drugih izdanja konstatovao da se smajli uvek pojavljuje na istom mestu u pesmi. Prema profesoru Alanu Džejkobsu sa Univerziteta Bejlor u Teksasu nema sumnje da je reč o štamparskoj greški. Ovaj stručnjak navodi da su se u 17. veku zagrade retko koristile i da ih je najverovatnije dodao neko od savremenih izdavača.

Datum nastanka emotikona je doveo u pitanje i "New York Times" kada je u septembru 2012. objavio govor bivšeg predsednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. u kojem se, takođe, pojavljuje jedan emotikon - ";-)".

Na Facebook stranici kompanije Nokia naišli smo na zanimljiv pregled kratkog istorijata emotikona. Neke stvari čak ni mi nismo znali ;) Pročitajte ih i vi:
- Emotikoni su "unapređeni" smajliji.
- Pojavili su se 1995. godine u Japanu.
- Prvi poslati emotikon bio je srce, a poslat je preko SMS-a.
- Srce je 7. emotikon od 50 najkorišćenijih na Twitteru.
- Poljubac je 8. najkorišćeniji emotikon.
- Emotikon poljupca se najčešće koristi i za flertovanje!
- Gotovo 20 odsto od najpopularnijih 100 emotikona sadrže srce u sebi.
- Za svaki upotrebljeni besni emotikon upotrebi se sedam emotikona srca!
- Emotikon slomljenog srca je 46. najčešće korišćeni emotikon.

Kako se pišu emotikoni i smajliji objasnili smo vam na linku, pa ne bi bilo loše da pogledate uputstvo, a mi se vidimo i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi