Kako danas izgleda najpoznatija pozadina na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako danas izgleda najpoznatija pozadina na svetu

Bliss pozadinska slika (Wallpaper), koja je krasila operativne sisteme nije kompjuterski generisana. Evo kako je nastala i kako danas izgleda.

  Izvor: ScreenShot/Google Maps.

Zelena livada, plavo nebo i tek nekoliko oblaka... prizor koji opušta i najnervoznijeg korisnika kompjutera. Ovo je priča o tome kako je nastala slika koju je videlo više od milijardu ljudi - najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena!

Fotografiju, koju je kompanija Microsoft nazvala "Bliss" (Blaženstvo) napravio je američki fotograf Čarls O'Rir u Kaliforniji 1996. godine, a na XP sistemu prikazuje se od 2001. "Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posetu devojci, severno od San Franciska", kaže O'Rir. "Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu". Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, bivši fotograf "National Geographic" magazina odlučio je da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao. Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O'Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri reč.

Fotografija je takva kakava jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O'Rir tada koristio. Cenu fotografije nije mogao da odredi sam, jednostavno nije mogao da joj stavi cenu, pa mu je Microsoft poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali.

Kasnije je "Bliss" mesto pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posle 12 godina na istom tom mestu gde je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor. Naime, Ven Vesl je pronašao mesto nastanka najpoznatije fotografije i pozadine na Google Street View servisu.

Ukucajte koordinate u Google Maps pretragu (38.248966, -122.410269) i proverite i sami kako "Bliss" sada izgleda, a svoje komentare pošaljite nam i preko Facebook stranice!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi