Menjajte lozinke na internet servisima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Menjajte lozinke na internet servisima!

Zbog Heartbleed baga, koji traje dve godine (!), napadači mogu da ukradu podatke direktno od provajdera i korisnika ili se lažno predstave kao jedan od njih.

  Izvor: HeartBleed.

Procurela je informacija o Heartbleed bagu. Reč je o ozbiljnom propustu u popularnom OpenSSL softveru koji omogućava krađu informacija zaštićenih SSL/TLS sigurnosnim protokolom. SSL/TLS je kriptografski protokol koji obezbeđuje sigurnost i privatnost komunikacije preko Interneta, a prisutan je na celom vebu, mejlu, u instant porukama i na nekim od privatnih virtuelnih mreža, piše na HeartBleed sajtu.

Heartbleed bag omogućava bilo kom Internet korisniku da pristupi memoriji sistema zaštićenih ugroženom verzijom OpenSSL softvera. Na taj način su kompromitovani tajni kodovi (keys) za identifikaciju provajdera i šifrovanje saobraćaja, korisnička imena i lozinke, kao i sam sadržaj.

Potencijalni napadači mogu da ukradu podatke direktno od provajdera i korisnika ili da se lažno predstave kao jedan od njih.

Šteta koja je naneta Heartbleed bagom još uvek nije poznata, a gotovo je nemoguće saznati da li je neki haker iskoristio ovu bezbednosnu rupu za svoje napade. Ona postoji na velikom broju veb servera i prolazila je neopaženo već dve godine.

Na OVOM sajtu možete da proverite da li je sajt koji posećujete izložen bagu. Sada pogledajte i sajtove koji su sugurno ugroženi - svi oni koriste "bagovani" sistem:
- Facebook
- Tumblr
- Google
- Yahoo
- GMail
- Yahoo Mail
- Amazon veb servisi (ne i Amazon.com)
- GoDaddy
- Intuit
- Dropbox
- OKCupid
- SoundCloud
- Wunderlist...

Bezbedni sajtovi su:
- Outlook
- Microsoft
- Bing
- Twitter
- Apple
- eBay
- Netflix...

Kako možemo da se zaštitimo od Heartbleed baga?
Unapređena verzija OpenSSL softvera je objavljena i sajtovi je polako ubacuju, takav je recimo Yahoo slučaj, ali sve dok je ugrožena verzija u upotrebi, može doći do zloupotreba. Što se zaštite krajnjih korisnika tiče, ne postoji mnogo toga što Internet korisnik može da uradi kako bi se zaštitio. Hakeri su za dve godine mogli da ukradu vaše podatke sa bilo kog servera ugroženog sajta koji zahteva prijavljivanje. Situaciju pogoršava činjenica da ne postoji trag u "log" fajlovima tako da ne postoji način da se utvrdi da li su određeni podaci kompromitovani.

Ipak, evo par zgodih saveta:
- Promenite korisnička imena i lozinke (ne koristite ove nikako) na svim sajtovima i servisima koji zahtevaju prijavljivanje
- Pre nego što napustite takav sajt - odjavite se
- Nemojte koristiti lozinke od drugih servisa na novim servisima (stara lozinka za Yahoo ne bi trebalo da bude nova za Facebook i slično)

Prema pisanju bloga Zaštita Podataka, veliki sajtovi prebacuju se na novu verziju OpenSSL softvera. Problem ostaju mali komercijalni sajtovi i forumi koji mogu da ostanu izloženi napadima mesecima, pa i godinama, jer ne postoji niko ko zna kako da izvrši potrebne promene. Podelite ovu vest sa što više prijatelja kako biste zaštitili, ne samo njih, već i sebe.

Svoje komentare i zapažanja možete nam poslati i preko Facebook MobIT stranice!

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi