Apple, Google, Microsoft: Čija je pomoćnica bolja? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple, Google, Microsoft: Čija je pomoćnica bolja?

Nakon Siri i Google Now pojavila se i Microsoftova digitalna pomoćnica Cortana za Windows Phone. Pogledajte šta koja asistentkinja ume.

  Izvor: Promo.

Kada se pojavila zajedno sa iPhonom 4S Siri je izgledala zaista obećavajuće, ali Apple ni par godina nakon premijere nije uspeo da značajnije unapredi svoju digitalnu asistentkinju tj. pomoćnicu. Google Now je predstavljen početkom 2013. godine, kao deo unapređenja Google Search aplikacije i za razliku od Siri ne ume da priča, ali ume da uči i prati korisnikove navike. Samsung je, takođe predstavio svoj S Voice servis, koji Apple naziva besramnom kopijom Siri, ali korejski proizvođač nije značajnije uspeo da popularizuje servis.

Danas nam je poznata i Cortana, digitalna pomoćnica Windows Phone 8.1 korisnika, koja je naučila par novih trikova, a Microsoft je ubeđen u njen uspeh. Cortana je nastala po ugledu na junakinju Halo igre, pa je to možda čini i "najseksi" pomoćnisom među svim digitalnim pomoćnicama. Siri ne znamo kako izgleda, a Google Now, takođe. S Voice zaista vrlo podseća na Siri, ali nemamo dokaz ni o njenom izgledu.

Ekipa portala Windows Phone News napravila je pregled karakteristika Google Now, Apple Siri i Microsoftove Windows Phone Cortane. Iako su joj na početku, dok je Cortana još bila u domenu nagađanja, mnogi analitičari i IT mediji predviđali da će za Siri i Google Now servisima zaostajati nekoliko godina, ispada da je Cortana (i to u beta fazi) za nekoliko stvari sposobnija i od jedne i od druge konkurencije.

Microsoft je početkom aprila najavio da novi Windows Phone 8.1 dolazi i sa prvom u svetu, pravom digitalnom pomoćnicom, koja se zove Cortana. Cortana je jedina digitalna asistentkinja koja uspeva da zaista upozna korisnike i izgradi sa njima odnos poverenja. Prepoznaje i kontroliše stvari do kojih je korisnicima stalo, pazi na njih u toku dana, pomaže u filtriranju informacija koje stižu putem telefona.

Sa premijerom Windows Phone 8.1 uređaja Nokia Lumia 630 i Lumia 930, kao i Lumia 635, Cortana će biti lansirana u beta verziji u Americi, a u drugoj polovini ove godine slede Velika Britanija i Kina, dok su ostale zemlje planirane za 2015. godinu.

Na Windows Phonu 8.1 Cortana je dostupna sa Start ekrana ili dužim pritiskom na "Search" dugme, sa kojom korisnici mogu i da razgovaraju, a ako joj se obrate pisanim putem, ona će tako i odgovoriti. Ako se postavi pitanje naglas, Cortana odgovara korisnicima i čak nastavlja da ćaska.

Kada se po prvi put stupi u kontakt sa Cortanom, raspitaće se o imenu i interesovanjima korisnika, a potom će naučiti koje informacije su im prilagođene. To mogu biti informacije o potvrdama letova koje je pronašla u inboxu, vremenskoj prognozi, vesti, a kada sazna kako vlasnik telefona putuje na posao, pružiće mu i informacije o saobraćaju.

Pogledajte Cortanu u akciji, od momenta 1:44 na sledećem videu.

Cortana sva interesovanja i preferencije korisnika čuva u svesci zvanoj Cortana's Notebook, koja joj pomaže da bude proaktivna i od pomoći. Na primer, javiće korisniku ako njegov let stiže na vreme, i predložiti kada bi bilo najbolje da krene ka aerodromu s obzirom na saobraćaj. Ako korisnik ne želi da bude uznemiravan, Cortana može da podesi „tihe sate" na telefonu, kada sva obaveštenja, pozivi i poruke mogu biti utišani. Cortana razume ko je sve u bliskom krugu ljudi korisnika i može im omogućiti pristup tokom tihih sati. Sva interesovanja i preferencije kontroliše korisnik preko aplikacije Cortana's Notebook.

Sa obzirom na to da je povezana sa Bing pretraživačem, neka od interesovanja u Cortana's Notebook biće istaknuta na Bing.com pri boravku korisnika na internetu. Cortana takođe može da pomogne korisniku i da pokreće druge aplikacije - može da pomogne i pozove nekog preko Skypa, pogleda TV emisiju na Hulu Plusu, pregleda novosti na Facebooku ili pošalje neki tvit.

I konačno, Cortana nije samo obična pomoćnica, ona ima i razvijene crte ličnosti. Da bi korisnik shvatio o čemu se radi, moraće da porazgovara sa njom, ali samo da znate da ona priča i viceve ;)

Cortana će, nadamo se, do 2015. godine progovoriti i srpski, koji Google Now i Siri ni nakon nekoliko godina postojanja nisu naučile. Svoje komentare o Cortani možete nam ostaviti i na našoj Facebook stranici.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi