Prvi mobilni telefon na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi mobilni telefon na svetu

Zamislite telefon težak jedan kilogram, visok 20 centimetara, bez displeja i sa baterijom koja je trajala pola sata! Upravo takav je bio prvi mobilni!

 Izvor: Promo.

Upoznajte Motorolu iz 1974. godine, prvi mobilni telefon koji ovih dana puni 40 godina! Model DynaTAC nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, jer je bio isuviše napredan i skup za tadašnje vreme, ali je bio odličan "temelj" za razvoj sledećeg modela, koji je napravljen u nekoliko stotina primeraka.

Motorola DynaTAC imla je oko 20 centimeata, ne računajući spoljašnju antenu, koja je imala još makar 15, nije imala displej, kao ni izmenjivu bateriju. Baterija se punila oko 10 sati, a trajala je oko pola sata, 35 najduže. Telefon je bio ergonomski oblikovan (pogledajte samo to "zakrivljenje" na donjem delu), imao je dva reda tastera, koji su već sa sledećim modelom prerađeni u tri, a bio je težak čak jedan kilogram! Prilikom telefoniranja zaklanjao je pola glave sagovornika, ali to tada nikome nije izgledalo neobično, jer je DynaTAC bio revolucionarni, nezamislivo napredan uređaj tog doba.

Prvi sledeći model bio je DynaTAC 8000x, koji je imao memoriju za 30 poziva, "digitronski" displej i prema današnjem kursu koštao je oko 9.200 dolara. Cena prvog DynaTAC modela nikada nije objavljena, a samo na razvoju mobilnog uređaja radilo se oko dve godine.

Martin Kuper, zaposlen u Motoroli, rekao je prvo mobilno "Halo" i ujedno bio prvi čovek koji je obavio poziv preko mobilnog telefona. On je iz Njujorka pozvao svog prijatelja, zaposlenog u AT&T mreži i rekao:"Zovem te samo da proverim da li je kvalitet mog poziva u redu na tvom kraju".

Danas su mobilni telefoni toliko unapređeni da u manje od 100 grama nude karakteristike poput surfovanja internetom, gledanja televizije, slušanje muzike, igranje igara, slanje i prijem poruka, ali i vođenje posla i obavljanje konferencijskih poziva sa više sagovornikaistovremeno.

Šta li nas tek čeka za 40 godina od danas? Svoje komentare možete nam poslati i na MobIT Facebook stranicu, a u nastavku pogledajte najznačajnije momente iz 40 godina dugog razvoja mobilne telefonije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi