Amerikanci "popljuvali" statuu Stiva Džobsa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Amerikanci "popljuvali" statuu Stiva Džobsa

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Na konkursu za skulpturu u čast Stiva Džobsa, kompanija Apple je odabrala delo beogradskog vajara Dragana Radenovića. Amerikanci su šokirani izborom i ne mogu da veruju da će ta "nesrećna statua biti način da se Apple seća Džobsa".

Svako ko je ikada video bilo koji proizvod kompanije Apple zna da je Stiv Džobs čovek koji je voleo elegantne linije i jarke boje, a ova statua ne predstavlja ništa od toga, piše "Hafington post" i dodaje da je vajar Dragan Radenović možda priznat i dobar, ali to ne znači da je zaštićen od kritike.

Autor teksta je pokušao čitaocima da objasni spornu sklupturu.

"Na njoj se mogu videti slova A i Š. Tu su još i brojevi O i 1. Slova i brojevi su poređani u koloni i izgledaju kao da su privučeni magnetom. Najbolje objašnjenje koje možemo da damo je da su na taj način želeli da predstave Džobsa kao magnet kojim je, govorili su njegovi prijatelji, privlačio svojim govorima. To je najbolje objašnjenje koje smo uspeli da nađemo."

"Hafington post" piše i da je Džoni Iv, čuveni dizajner kompanije "čak zvao Radenovića da mu kaže da je veoma zainteresovan za njegov rad."

"Očigledno je da se ljudima iz kompaniej Apple svidela nesavršenost ovog rada, jer ni Stiv Džobs, kako smo naučili posle njegove smrti, nije bio savršen čovek", piše list.

Vajar Dragan Radenović je odgovorio na ove negativne kritike. Kaže da ga ne dotiču, a komentar da je skulptura trebalo da bude elegantna i "jarkih boja" ocenio je kao kič.

"Ovo je samo predlog, skulptura nije gotova. Džobs je pre svega bio umetnik i filozof i ja sam ga tako posmatrao. Ti ljudi ne poznaju elementarne karakteristike skulpture i reč je o predstavnicima divergentnog umetničkog gledanja na vizuelne komunikacije. Njihove predstave ograničene su na formu i boju kao i sam pristup skulpturi. To što traže je čisto ulepšavanje stvarnosti, odnsono kič, kako je kič i definisan u ozniljnoj teoriji umetnosti", kaže Radenović i dodaje da je skulptura umetnost za sebe koja se razlikuje od slikarstva te stoga takve boje nisu poželjne.

On naglašava da i pored svega poštuje svačije mišljenje, jer se u svojoj dugogodišnjoj karijeri susretao sa negativnim kritikama, ali da bi ono moglo biti malo otvorenije, a ne "apriroi posmatrano sve kroz sopstvenu prizmu", pišu "24 sata".

"Pravo je svakog čoveka da izrazi svoje mišljenje, a ovo sad prelazi u diskusiju o ukusima o čemu svi znamo da ne vredi raspravljati. Ipak, pošto ne odgovaram na kritike nekome iz svoje struke s kim bi imalo smisla nastavljati razgovor, ovako se sve na kraju svodi o raspravu o ukusima."

Radenović kaže da je nakon otkrivanja statue dobio brojne pozitivne kritike iz celog sveta, a najviše iz SAD gde putuje za 20 dana da se sastane sa čelnicima kompanije Apple i dogovri sve detalje oko izrade statue.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi