Torente skidaju sveštenici, poslanici, filmadžije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torente skidaju sveštenici, poslanici, filmadžije

Uprkos globalnim naporima da se smanji obim kršenja autorskih prava, iskušenje za preuzimanje raznih sadržaja sa torenta previše je veliko.

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Među torent korisnicima su poslanici Evropskog parlamenta, Vatikan, američki Predstavnički dom, pa i poneki holivudski filmski studio.

Podatke je objavila internet-stranica Torrent freak, koja koristi softver Scan Eye za praćenje i identifikaciju onih koji na nekim neuobičajenim lokacijama nelegalno preuzimaju sadržaje. Prema ovim podacima, zaposleni u Evropskom parlamentu tokom radnog vremena često sa intenreta skidaju piratske verzije filmova i televizijskih serija.

Slična nelegalna aktivnost prijavljena je i u Vatikanu. Na listu ilegalnih korisnika internet stranica sa torentima našli su se u veliki holividski studiji, uključujući Paramaunt.

Upotreba ovih stranica primećena je i unutar američkog Predstavničkog doma.

Podaci su objavljeni uprkos naporima poslanika američkog Kongresa da spreče kršenje autorskih prava uvođenjem Zakona o zaustavljanju piraterije (SOPA) u oktobru 2011. godine. Zakonom su proširena ovlašćenja vlasti za borbu protiv kršenja autorskih prava na internetu i trgovinu nelegalnom robom.

Borba protiv nelegalnog preuzimanja sadržaja sa interneta vodi se i širom sveta. Najveća internet-stranica sa torentima The Pirate Bay u više navrata je morala da menja svoj domen zbog ukidanja internet adresa.

U novembru je Vrhovni sud Belgije naredio provajderima interneta širom te zemlje da pronađu i blokiraju pristupe The Pirate Bay sajtu. Početkom meseca The Pirate Bay je bio "proteran" na udaljeno vulkansko ostrvo. Selidba se nastavlja...

Pratite nas na Facebooku, na MONDO MobIT stranici. Imamo svašta zanimljivo tamo za sve vas, koji volite mobilne, tablete i IT gedžete!

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi