MONDO u Dablinu, u Microsoftovom Data centru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Dablinu, u Microsoftovom Data centru

Microsoft je među odabranim svetskim medijima u Dablinu, tokom prvog javnog obilaska njihovog najvećeg evropskog Data centra ugostio i MONDO portal.

  Izvor: Microsoft.

Kao jedini predstavnik iz Srbije MONDO portal imao je priliku da poseti jedan od najvećih i što se dizajna tiče, kako Microsoft sam navodi, remek-delo industrijsko-tehnološkog dizajna, Data centar u Dablinu. Ovu retku priliku dobili smo zajedno sa istaknutim medijima iz Amerike, Evrope, Azije i Afrike, čijih 30-ak novinara prvi put ima priliku da obiđe Microsoftov Centar od njegovog otvaranja.

Kompanija je svoj evropski mega Data centar otvorila 24. septembra 2009. godine, nakon ulaganja od preko 500 miliona evra. Data centar u Dablinu je veličine kao sedam fudbalskih stadiona, a uskoro će biti uloženo još 170 miliona evra u dalji razvoj i napredak centra, nakon čega će biti zaposleno još 20 inženjera i radnika na održavanju.

Da li ste znali da:

- Bing pretraživač ima oko šest milijardi pretraga mesečno
- Napravimo 50 miliona minuta Skype poziva dnevno
- Postoji oko 50 miliona Xbox Live naloga
- Outlook mejl koristi više od 400 miliona korisnika
- Postoji više od 200 Microsoft Cloud servisa
- Ti servisi su dostupni na 90 tržišta
- Microsoft održava više od 20 miliona "biznis" klijanata.

Impozantno Cloud IT zdanje, koje se prostire na oko 54.255 metara kvadratnih i ima nekoliko nivoa, izgrađeno je po modernim tehnološkim i IT standardima, koji omogućavaju automatizaciju posla, brzo i usklađeno održavanje svih servisa, a modularni način gradnje dozvoljava razvoj Data centra jednostavnim daljim dodavanjem novih postrojenja i opreme.

U irskom mega Data centru, kako ga kompanija naziva, instaliran je tzv. "vazdušast" krov, koji pomoću hladnog prirodnog vazduha omogućava bolje hlađenje sistema u okviru Centra, a takav krov je u skladu sa "sadržajem", koji se u njemu održava. Naime, Dablin je jedini grad na svetu u kojem se nalazi Cloud Data centar kompanije Microsoft, koji održava usluge kao što su Bing, Outlook, Skype, Xbox Live, Office 365, Windows Azure i druge.

U odnosu na klasično izgrađena slična postrojenja Microsoftov Data centar je energetski izuzetno štedljiv, konstantno smanjuje potrošnju električne energije i troši oko 50 odsto manje struje i samo jedan odsto vode, koje potroše slični centri. Takođe, preko 99 odsto otpada koji se javi u toku rada biva reciklirano, uključujući palete, kutije, pakovanja i druge vreste otpada. Svih 100 odsto servera i tehničkih uređaja vraća se isporučiocima na reciklažu ili preradu i dalju prodaju.

Evo nekih zanimljivosti o Cloud Data centru:
- Od izgradnje u Centar je uloženo 594 miliona evra
- Površina centra iznosiće nakon dogradnje 54.255 metara kvadratnih
- Centar obezbeđuje Cloud podršku za Evropu, Bliski istok i Afriku
- U Centru "žive" Office 365, Bing, Skype, Xbox Live, Windows Azure...
- U Centru se od odeljka do odeljka prevozi biciklom, jer je prostor ogroman
- Površinu veličine sedam stadiona "održava" 80 ljudi, a uskoro će ih biti 100
- Data Centar vode visokokvalifikovani, uglavnom mladi stručnjaci, koji rade u udobnom i prema njihovim potrebama skrojenom prostoru.

Mere obezbeđenja su na "stravično" visokom nivou i kada to kažemo zaista tako i mislimo - u Centar mogu da uđu samo akreditovane osobe i to u pratnji vodiča ili obezbeđenja. Prilikom obilaska zajednos sa novinarima, u Microsoft ekipi je bio i jedan od projektnih inženjera Data centra u Dablinu, koji je, takođe morao da prođe "višeslojnu" proceduru akeditovanja, kakvu su prošli i novinari pre dolaska u Dablin, a potom i neosredno pre obilaska Data centra. Microsoft je preduzeo sve mere opreza da do curenja informacija ne dođe, makar ne "fizičkim" putem.

Nažalost, tokom obilaska Data centra nije bilo dozvoljeno fotografisanje, beleženje (nisu bile dozvoljene ni hemijske olovke i papir) ili snimanje, tako da ne možemo da vam prenesemo vizuelne utiske iz samog prostora, ali verujte nam na reč, sve izgleda impresivno!

Pogledajte sve slike na našoj MONDO MobIT Facebook stranici!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA