MONDO TV: Telekom nagradio najbolje aplikacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Telekom nagradio najbolje aplikacije

Kompanija Telekom Srbija dodelila je nagrade autorima najboljih aplikacija u okviru trećeg mt:s konkursa za Android aplikacije.

 Izvor: MONDO/Goran Sivački

Pobednička aplikacija "Starena" delo je kreativnog tima "Firepig" – Nikole Jovanovića, Svetozara Ikovića i Ognjena Đuričića, učenika Matematičke gimnazije. Aplikacija predstavlja igru u kojoj je cilj što duže preživeti u areni izbegavajući asteroide, ili, u slučaju dva igrača, nadživeti protivnika.

Nikola, Svetozar i Ognjen će u februaru 2014. posetiti Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, dok su za timove na drugom i trećem mestu obezbeđeni tablet računari i mobilni telefoni sa Android operativnim sistemom.

Osim prestižne gimnazije iz prestonice, na konkursu su ove godine učestvovali i učenici gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.

"Dodelom nagrada autorima najuspešnijih aplikacija mt:s Android konkursa Telekom Srbija zaokružuje veoma uspešnu godinu. Ovaj konkurs je značajan za našu kompaniju jer se trudimo da kroz sve svoje akcije podržimo i pružimo podsticaj mladim i talentovanim ljudima kako bi usavršili i primenili svoje znanje, tako da smo veoma zadovoljni ovogodišnjim radovima. Prethodni mt:s Android konkursi su dali odlične rezultate, pa je sledeći logičan korak bio da proširimo saradnju i obuhvatimo još dve gimnazije. Zahvaljujući trećem mt:s Android konkursu nastavićemo, sa još većom upornošću, da pomažemo obrazovanje mladih, posebno u delatnosti u kojoj i sami poslujemo, jer smatramo da je polje mobilnih komunikacija budućnost", izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

"U dosadašnjem periodu kompanija Telekom Srbija pružala je veliku podršku Matematičkoj gimnaziji za pripreme i učešće naših učenika na međunarodnim naučnim olimpijadama. Međutim, i aktivnosti u okviru trećeg Android konkursa daju izvanredne rezultate. Na veliko zadovoljstvo svih koji učestvuju, primetno je da su aplikacije sve kvalitetnije i konkretnije. Posebno je mojim kolegama profesorima i meni lično drago da se konkurs proširio i na škole van Beograda i da su učenici tih škola, takođe, bili veoma uspešni u izradi aplikacija", izjavio je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

"Gimnazija 'Jovan Jovanović Zmaj' zahvaljuje Telekomu Srbija na prilici da i njeni učenici učestvuju na konkursu, sa mogućnošću slobodnog izbora teme aplikacija i mogućnošću pisanja programa koji ima neposrednu primenu u svakodnevnom životu. Naši đaci su se opredelili za razvoj turističke aplikacije Novog Sada i nama je drago da su pokazali zavidan nivo znanja kad je reč o programiranju, kao i prilikom grafičkog i estetskog rešenja. Zahvaljujem se još jednom, jer je ovo lep spoj obrazovanja, struke i primenjenog znanja pod pokroviteljstvom naše vodeće telekomunikacione kompanije", izjavio je Radivoje Stojković, direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

"U ime celokupnog tima 'Firepig' želeo bih da se zahvalim Telekomu Srbija na organizaciji ovog konkursa, kao i Matematičkoj gimnaziji koja nam je omogućila učešće. Ovo za mene predstavlja savršenu priliku da naučim nešto novo i unapredim svoje znanje u oblasti razvoja aplikacija za Android. Samo učešće me je veoma zainteresovalo za Android programiranje, a pobeda je dodatni motiv da time nastavim da se bavim i u narednom periodu. Takođe, smatram da je ovo sjajan način da se programiranje dodatno popularizuje, što je neophodno, i nadam se da će konkursa kao što je ovaj biti sve više", izjavio je Nikola Jovanović, član pobedničkog tima "Firepig".

S obzirom na to da je kvalitet aplikacija bio ujednačen, na drugom i trećem mestu našle su se po dve aplikacije:

"Moj Novi Sad" (tim "Tim 1": Aleksandar Cvejić, Andrija Cvejić i Mario Perić, gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad) – predstavlja turistički vodič kroz Novi Sad u vidu kviza, a odgovori se dobijaju ukoliko se zaista poseti određena znamenitost pri čemu pomaže mapa grada. Na taj način korisnici se podstiču da se upuste u stvarni obilazak ovog grada;

"Jumpko" (tim "Filsoft & VukIT": Filip Vesović i Vuk Vuković, Matematička gimnazija) - edukativna Android igrica pomoću koje se kroz zabavu stiču nova znanja. Na putu do škole glavni junak, učenik, nailazi na prepreke u vidu pitanja i odgovarajući na njih, proverava svoje znanje.

3. mesto dele aplikacije:

"Statistika" (tim "Reduktori": Miloš Vujadinović, Miljan Mitrović i Aleksa Srećković, Matematička gimnazija) – aplikacija objedinjuje podatke o razmenjenim pozivima, porukama i kontaktima na mobilnom telefonu na kom je instalirana;

"Zdravih 52 minuta" (tim "Fit MG": Filip Mladenović, Filip Mićić i Nikola Kostić, Matematička gimnazija) – aplikacija namenjena svim korisnicima, a posebno onima koji rekreaciju i trčanje praktikuju svakodnevno. Aplikacija izračunava pređeni put i pravi plan utroška kalorija na osnovu GPS lokacije i ažuriranih mapa mesta u Srbiji.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi