Dnevno se otkrije 315.000 zaraženih fajlova! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dnevno se otkrije 315.000 zaraženih fajlova!

Ukupan broj internet pretnji na globalnom nivou porastao je za 6.9 procenata u 2013, a 41.6 procenata računara je napadnuto bar jednom.

 Izvor: AP Photo

Da bi sproveli sve ove napade preko interneta u 2013, sajber-kriminalci su koristili 10.604.273 jedinstvenih adresa, što je za 60.5 procenata više nego u 2012. godini. SAD i Rusija su vodeće zemlje iz kojih potiču zlonamerni internet napadi - 45 procenata internet napada koje su neutralisali proizvodi kompanije Kaspersky Lab potiču iz ovih zemalja.

U 2013. se takođe može primetiti dalji rast virusa koji utiču na bezbednost mobilnih telefona, sa zrelijim i sofisticiranijim pretnjama. Cilj većine zlonamernih mobilnih aplikacija je uglavnom da ukradu novac, a zatim i lične podatke. Android je i dalje glavna meta koja privlači neverovatnih 98.05 procenata poznatih malvera.

Iz dana u dan
Kompanija Kaspersky Lab otkriva 315.000 novih zlonamernih fajlova svakog dana. Prošle godine je taj broj iznosio 200.000. Proizvodi te kompanije u proseku su odbili 4.659.920 dnevnih napada na korisnike dok su bili online

Dvostruko opasniji
Broj napada na pretraživač u poslednje dve godine se skoro duplirao na 1.700.870.654. Kaspersky Lab je detektovao 104.427 novih modifikacija zlonamernih programa za mobilne uređaje, što je za 125 odsto više u odnosu na 2012. Samo u oktobru 2013. bilo je 19.966 novih modifikacija mobilnih malvera. To predstavlja 50 odsto od ukupne cifre koju je kompanija Kaspersky Lab otkrila tokom cele 2012. godine

Ko je izložen najvećem riziku
Na osnovu podataka iz 2013. godine, 15 zemalja može biti svrstano u grupu zemalja sa najvećim rizikom, na osnovu rizika kojem su izložene dok koriste internet. U Rusiji, Austriji, Nemačkoj, nekoliko bivših republika Sovjetskog saveza i nekoliko zemalja Azije, između 41 i 60 procenata korisnika prijavili su pokušaje internet napada na njihove kompjutere.

Aplikacije koje sajber kriminalaci napadaju
Više od 90 odsto svih otkrivenih pokušaja da iskoriste ranjivosti su targetirali Oracle Java. Ove ranjivosti se iskorišćavaju u drive-by napadima sprovedenim putem Interneta, a novi Java napadi su sada sve prisutniji.

Zlonamerni programi na internetu
Sedam od top dvadeset zlonamernih programa na internetu su bile pretnje koje su blokirane tokom pokušaja drive-by napada. Ovo je trenutno najčešći metod za napad virusa na Internetu.

Mobilne pretnje
Malo je verovatno da će doći do bilo kakvog usporavanja u razvoju zlonamernih napada i aplikacija, posebno za Android. Do danas, većina zlonamernih programa je osmišljena tako da može lako da pristupi uređaju. Postoji velika verovatnoća da će se pojaviti prvi masovni virus za Android u budućnosti. Android odgovara svim parametrima mete napadača - to je široko korišćen operativni sistem koji je jednostavan za korišćenje i za programere aplikacija i kreatore virusa, prokomentarisao je Kristijan Funk, viši analitičar virusa.

Zlikovac godine - OBAD
Obad, verovatno najznačajnije otkriće u oblasti mobilne telefonije u 2013, distribuira se na više načina. Ovaj virus je verovatno najraznovrsniji primer mobilnog malvera otkriven do danas, koji obuhvata tri neverovatna fronta - backdoor, SMS Trojanac i BOT sposobnosti, a ima i dodatne funkcije. To je nešto kao švajcarski nož, koji obuhvata čitav spektar različitih alata.

Lokalne pretnje
Detektovano je skoro 3 milijardi napada virusa na računare. Ukupno 1.8 miliona zlonamernih i neželjenih programa su otkriveni u okviru ovih napada.

Pratite nas na Facebooku, na MONDO MobIT stranici. Imamo svašta zanimljivo tamo za sve vas, koji volite mobilne, tablete i IT gedžete!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi