Srbija uči da programira u "Satu programiranja" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija uči da programira u "Satu programiranja"

Učenici i nastavnici širom sveta i Srbije od 9. decembra učestvuju u sedmodnevnoj akciji "Sat programiranja" (Hour of Code).

 Izvor: Code.org.

Akcija "Sat programiranja" deo je globalne kampanje posvećene učenju IT tehnologija.

Ovu akciju, koja traje do 15. decembra, organizuju Computing in the Core coalition i Code.org sa ciljem da se pojam programiranja podjednako približi i učenicima i nastavnicima.

Za "Sat programiranja" se do sada prijavilo blizu 30.000 organizacija iz celog sveta, uključujući i i 40 škola i organizacija iz Srbije, a njihov zajednički cilj jeste da se milioni dece u više od 160 zemalja, nauče prvim i najvažnijim koracima koji će ih uvesti u svet programiranja.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija podržava "Sat programiranja", s obzirom na to da je jedan od strateških prioriteta razvoja jedne države usmeravanje društva ka usvajanju potencijala IKT za povećanje ekonomskog rasta, veću zaposlenost i podizanje opšteg kvaliteta života građana.

Informacione tehnologije razvijaju kod dece logičko razmišljanje i uče ih kako da stvaraju nove tehnologije, a ne samo da ih koriste.

Osnovno znanje iz oblasti tehnologija je neophodno, kako bismo na vreme pripremili učenike za budućnost, bez obzira kojim poslom žele da se bave, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Svetska istraživanja predviđaju manjak tehnološki obrazovane radne snage od skoro dva miliona do 2018. godine, dok se broj njima namenjenih poslova rapidno povećava.

Ideja organizatora akcije Sat programiranja, kojoj su se priključili Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter i drugi jeste da se programiranje učini dostupnim svim učenicima i da se skrene pažnja na to da svako od nas može i treba da (na)uči da programira.

Organizator Code.org je pripremio i postavio na svoj sajt besplatne video klipove kao alate za realizaciju akcije koji su prilagođeni svim uzrastima, a mogu se gledati putem računara, tableta i mobilnih telefona.

Sat programiranja je na pragu da postane najveći onlajn edukativni događaj u svetu do sada, a za učešće u akciji prethodno programersko iskustvo nije potrebno.

On dokazuje da u 21. veku potražnja za znanjem iz oblasti informacionih tehnologija nezaustavljivo raste.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da učestvuju u Satu programiranja, i pridruže se ovoj globalnoj kampanji koja će, kako ocenjuju, novim generacijama približiti informacione tehnologije i ukazati da je programiranje lingua franca budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi