Kako srpski političari koriste društvene mreže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako srpski političari koriste društvene mreže

Aleksandar Vučić lično prati komentare na Facebook-u i Twitter-u, Bojan Đurić iz LDP-a izbegava rasprave na društvenim mrežama, dok SPS poručuje: "više komunikacije, manje paroliranja".

  Izvor: Promo.

Srpski zvaničnici i lideri političkih partija čini se da i dalje ne koriste dovoljno društvene mreže za širenje svojih političkih ideja, iako se politika sve više iz "realnog sveta" seli u virtuelni, a društvene mreže u budućnosti bi umnogome mogle doprineti povećanju podrške pred izbore i komunikaciji s javnošću.

U svetu se odavno zvaničnici gotovo svakodnevno oglašavaju na društvenim mrežama, najčešće Twitter-u, a primer za to su predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i švedski šef diplomatije Karl Bilt.

Sa Twitter naloga američkog predsednika Baraka Obame gotovo svakodnevno stižu važne političke poruke, a u njegovo ime radi čitav tim ljudi.

Značaj društvenih mreža, prvenstveno Twitter-a i Facebook-a, sve više uviđaju i lideri stranaka u Srbiji, koji imaju oficijelne stranice na tim mrežama.

Facebook stranice imaju najviši državni zvaničnici - predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ali i pojedini ministri, lideri stranaka, a većina njih aktivnija je na Twitter-u.

SNS: Lepljenje plakata više nije dovoljno

Koordinatori internet tima SNS Simo Čulić i Slaviša Mićanović poručuju da tradicionalna kampanja, koja obuhvata lepljenje plakata u budućnosti neće biti toliko aktuelna, kao i da će političari sve više koristiti internet kao sredstvo direktne komunikacije sa biračima.

Stranke na izborima neće pobeđivati zbog Interneta, ali, kako kaže Mićanović, bez njega sigurno neće ni dobiti očekivanu podršku.

"SNS, osim što ima zvaničnu interenet prezentaciju, svoje stavove prenosi i putem Facebook profila na kojem ima više od 90.000 lajkova", kaže njegov kolega Čulić i dodaje da su funkcioneri akivni i na Twitter-u koji je "nezaobilazan u internet komunikaciji".

"Na društvenim mrežama ste direktno povezani sa svojim glasačima i najbolje možete da čujete i osetite šta oni misle, njihove kritike, zamerke, pohvale i na osnovu toga u svom radu ispravite greške", objašnjava Čulić.

"Komunikacija na internetu je dvosmerna, a lider SNS Aleksandar Vučić, pored mnogobrojnih obaveza uspeva da komunicira sa svojim fanovima putem Interneta i stiže da isprati njhove predloge, sugestije i kritike" naglasio je Mićanović.

Đurić LDP: Izbegavam rasprave na Twitter-u

Jedan od najaktivnijih "tviteraša" parlamentaraca, Bojan Đurić (LDP), na pitanje da li smatra da srpski zvaničnici treba više pažnje da posvete društvenim mrežama i putem njih javnosti upućuju važne političke poruke, odgovara potvrdno, ali i podvlači da to zavisi od senzibiliteta svakog pojedinca.

Đurić smatra da ključni političari premalo učestvuju u toj vrsti komunikacije i dodao da su aktivnosti političara na društvenim mrežama, u stvari, način za "kontakt" stranke i javnosti, ali da ta komunikacija ne treba da bude "strogo po šablonu".

"Nije suština pravljenje bataljona partijske vojske koji će se pojavljivati kao komentatori ili aktivisti na društvenim mrežama", objasnio je Đurić i dodao da komunikacija ima smisla samo ako se u njoj pokaže i neka vrsta ličnog karaktera i pogleda na politiku.

Građani, kaže Đurić, reaguju na aktivnost političara na društvenim mrežama, a da je on lično od njih dobijao informacije koje su mu pomogle u skupštinskim i političkim raspravama.

"Meni lično, ovih dana to mnogo pomaže u vezi sa koncipiranjem pozicije LDP u predstojećoj raspravi o budžetu", rekao je Đurić i dodao da izbegava da ulazi preterano u rasprave sa političarima na Twitter-u jer, kako kaže, za to ima dovoljno prostora u javnosti.

Sajt LDP-a, dodao je, održava Informativna služba stranke, dok na društvenim mrežama uglavnom rade aktivisti u "ne tako čvrstoj strukturi" i to tempom koji njima odgovara, bez striktnih ili direktnih uputstava stranke.

SPS: Direktna komunikacija sa građanima, ne "paroliranje"

I za socijaliste su društvene mreže nezaobilazan vid komunikacije sa građanima, a poslanica SPS Stefana Miladinović navela je da zvanična stranica socijalista na Facebook-u ima više od 27.000 lajkova, da je njen Twitter nalog, otvoren 2010. godine i da ga prati oko 5.000 ljudi.

Miladinović ističe da novi oblici komunikacije treba da obezbede dvosmernu komunikaciju sa građanima, ali da to u Srbiji još nije zaživelo na način na koji bi trebalo, pa političke organizacije, društvene mreže često koriste za neki vid "patroliranja, odnosno paroliranja", umesto za direktnu komunikaciju sa građanima.

DS: Ažuriranje više puta dnevno

Ništa manje pažnje Internetu i komunikaciji sa građanima na taj način ne poklanja ni Demokratska stranka, zbog čega se zvanična stranica demokrata svakodnevno ažurira po više puta, baš kao i nalozi na Twitter-u i Facebook-u.

Tviter nalog DS, prema rečima portparola stranke Aleksandre Jerkov, prati više od 11.500 ljudi, a lider stranke Dragan Đilas ima više od 20.000 pratilaca na toj društvenoj mreži. Kada je reč o Facebook-u, Jerkov ističe da zvaniča stranica DS ima veliki broj lajkova, sam Đilas više od 60.000, dok sajt DS u proseku, mesečno ima oko 60.000 direktnih poseta.

Jerkov ističe da demokrate naloge na društvenim mrežama, ali i Internet generalno, koriste za interakciju i kontakt sa svima koji žele da uspostave komunikaciju ili sa DS ili sa njenim funkcionerima.

DS je, poručila je ona, uložila velike napore da njen sajt bude interaktivan, pa se na njemu ne nalaze samo sadržaji koje stranka želi da plasira, nego i direktna komunikacija funkcionera sa građanima, poput blogova koje funkcioneri te partije objavljuju na zvaničnoj stranici demokrata.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA