Tetris: Od početka do danas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tetris: Od početka do danas

Rođen u Moskvi 1984, obišao svet do 1996, a i danas je planetarni hit na svim ručnim konzolama, mobilnim uređajima, kao i na ozbiljnim gejmerskim konzolama, poput PS3 i Xboxa.

 Izvor: Tetris.

Aleksej Pažitnov izmislio je jednu od najpopularnijih igara 1984. godine, a sva prava na njenu distribuciju i zaradu imao je Sovjetski Savez, za koji je Pažitnov i izradio igru.

Ime TETRIS nastalo je spajanjem grčke reči TETRA (jer svi blokovi imaju četiri kockice) i dodatka IS, koji je uzet iz reči TENIS, koji je omiljeni sport tvorca Tetrisa.

Legendarna muzička tema, koju prepoznaju čak i oni koji ne igraju Tetris, izvedena je iz ruske narodne pesme, koja se zove Korobeiniki, a u njoj su sadržane i početna i melodija na kraju igre.

U prvih nekoliko godina Tetris se igrao samo u Rusiji i Istočnoj Evropi, a kada je doživeo svetsku slavu (1996) Pažitnov je osnovao "The Tetris Company", koja ima sedište u Americi i raspolaže prvima na njega. Prema nekim procenama izumitelj Tetrisa je navodno do sada zaradio 800 miliona dolara od igre, dok je najveću zaradu ostvarila kompanija Nintendo.

Slaganje blokova i uništavanje redova kockica postalo je ultrapopularno kada je Tetris oživeo na jednostavnim ručnim konzolama, sa monohromatskim displejom, koje su i danas u prodaji, a u Srbiji su bile "bum" devedesetih godina prošlog veka.

Tetris svoju popularnost duguje i mobilnim telefonima, na kojima je bio jedna od glavnih igara u vreme monohromatskih ekrana, sve do 2002. godine, a danas je, takođe veliki hit, ali u novom i modernijem pakovanju.

Tetriminosi
Ovako se zovu geometrijske figure, koje sa vrha ekrana padaju i potrebno ih je rotiranjem za 90 stepeni uklopiti tako da popune ceo red, nakon čega se on briše. Što više redova se obriše odjednom - više poena i bolji ukupni skor. Tetriminosa ima sedam, različitog su oblika, sadrže isti broj kockica (četiri) i različite su boje.

Kako je tekao razvoj Tetrisa
1984.
Ruski naučnik Aleksej Pažitnov osmislio je u Sovjetskom Savezu igru za Electronica 60 kompjuter, koji se proizvodio u toj zemlji

1985. Tetris je portovan n a IBM PC i brzo se proširio po celom Sovjetskom Savezu.

1987. Tetris stiže u Ameriku na PC sa logom na ruskoj ćirilici.

1988. Tetris stiže u novom obliku i u Japan, a zahvaljujući podršci Bullet-Proof Software kompanije novi Tetris prodaje se u preko dva miliona primeraka i postaje instant hit u toj zemlji i Americi.

1989. Nintendo otkupljuje licencu za prodaju Tetrisa i on na Game Boy platformi doživljava neverovatan uspeh, uz prodaju od preko 35 miliona kertridža.

Iste godine Tetris dobija četiri softverska oskara, kroz četiri nagrade za "neverovatan softveski napradak i doprinos".

1992. Tetris je priznat kao igra koja doprinosi razvoju i boljem funkcionisanju mozga i dela njegovih funkcija, što je i naučno potvrđeno.

1996. Osnovana je "The Tetris Company", koja ima ekskluzivna prava na Tetris i ustanovljeni su standardi po kojima će se igra razvijati.

1997. Tetris dobija novi logo, koji se koristi i danas.

2002. Počinje razvoj Tetrisa za mobilne uređaja kroz rad u Blue Java kompaniji.

2005. EA kompanija (Electronic Arts) kupuje Blue Javu i zajedno sa njom i 15-godišnju licencu za razvoj Tetris igara.

Tetris igre - originali i varijacije na temu
Tetris se pojavio za gotovo svaku značajniju platformu, a kako do 2002. godine nije postojao jedinstveni standard za razvoj Tetris igara, vlasnici licenci su manje i više menjali osnovnu igrivost Tetrisa. Zbog toga je vrlo teško napraviti objedinjenu listu svih igara, ali ovo su svakako neke od najboljih i najpopularnijih:

- Tetris
- Tetris 2
- Super Tetris
- Tetris & Dr. Mario
- V-Tetris
- Tetris Blast
- Tetris Attack
- Tetris Plus
- 3D Tetris
- Tetris DX
- Tetris 4D
- Kids Tetris
- The New Tetris
- The Next Tetris
- Tetris Worlds
- Tetris Elements
- Tetris Mania
- Tetris Party i mnogi drugi

Tetris: Najbolja igra ikada?
Tokom svoje tridesetogodišnjeg trajanja Tetris je više puta dobijao titulu najbolje igre ikada ili je bio vrlo blizu te titule. Recimo "Electronic Gaming Monthly" proglasio je Tetris najboljom igrom, u Top 100 listi od 1997. godine. U Top 100 listi najboljih igara svih vremena, koju je sastavio Game Informer Magazine Tetris je stigao na 3. mesto. To je bilo 2001. godine, a 2006. Tetris je u listi 200 najboljih igara modernog vremena zauzeo 6. mesto.

Svetski Dan Tetrisa i Tetris takmičenja
Kao internacionalni Dan Tetrisa slavi se 26. jun, kada Tetris karavan obilazi svetske metropole, organizuje takmičenja i promociju ove igre. Poslednji put viđen je u Sidneju, u Australiji, a sledeća destinacija još uvek nije odabrana. Koji grad će biti sledeća prestonica Tetrisa možete saznati na www.tetris.com stranici. Tamo možete pogledati i kako izgledaju takmičenja u igranju Tetrisa, ko su trenutni šampioni i ko najbolje "razbija" Tetris. O Šampionima Tetrisa za 2013. godinu možete pročitati više i na OVOM linku.

Zanimljivosti o Tetrisu
- Do sada je najprodavanija Tetris igra prodata u oko 40 miliona primeraka
- Kada se saberu sve Tetris igre (različiti naslovi i varijacije), Tetris je u fizičkom obliku (kertridži, CD i drugi mediji) prodat u preko 100 miliona kopija
- Na listi najprodavanijih igara Tetris je na 6. mestu
- Svakog dana ovu igra preko milion ljudi
- Najmanji Tetris na svetu odigran je uz pomoć mikroskopa i korišćenjem "mikrosfera" u Amsterdamu, na Institutu za fiziku
- Tetris je igran i na prozorima nebodera širom sveta, a rekord u pobedama čuvaju studenti holandskog Univerziteta još od 1995. godine
- Igra je prevedena na preko 50 jezika
- Tetris je izašao u verziji za preko 30 platformi
- Svakodnevno ga igraju stanovnici više od 50 zemalja
- Do sad je preko mobilnih uređaja prodato preko 135 miliona Tetris kopija
- Postoji i Akademija za izčavanje Tetrisa i Akademija na kojoj se uči kako da se igra

Istina o Tetrisu: Tetris se NE MOŽE pobediti!

Najnovija Tetris igra
Tetris Blitz je najnoviji dodatak Tetris igrama, iza kojeg stoji EA kompanija. Igrač ima na raspolaganju dva minuta vremena, za koje je potrebno da napravi što više kaskada i bodova. Igra ima dodatne bonuse, u vidu pomoći i atraktivnih dopuna gejmpleju, a Tetris Blitz, iako besplatan uglavnom od igrača taži da kupuje dodatke i dopunske moći.

Tetris Blitz dostupan je za iPhone, iPad, iPod, Android i Windows Phone uređaje i tablete.

Igrajte Tetris besplatno!
Na OVOM inku možete uskočiti u Tetris N-Blox igru, koji preko računara i interneta možete igrati potpuno besplatno! Uživajte u igranju!

Pratite MONDO MobIT portal na Facebooku. Vidimo se i na Fejsu, uz dosta iznenađenja i super fotki telefona i drugih mobilnih uređaja ;)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi