Internet provajderi pod nadzorom Poverenika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Internet provajderi pod nadzorom Poverenika

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Pokrenut je postupak nadzora nad operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga zbog kontrole korlisničkih podataka.

Postupak je pokrenuo Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako je saopštio Poverenik, a prenose NUNS i RTV, postupak nadzora obuhvatiće sve operatore javnih komunikacionih mreža, ukupno 462, koliko ih ima prema evidenciji Republičke agencije za elektronske komunikacije. Na njihove adrese je upućen upitnik na koji su dužni da odgovore u roku od 30 dana od dana prijema.

Šabić je izjavio da je cilj akcije nadzora da obezbedi što je moguće pouzdaniju sliku o postupanju sa podacima o ličnosti u oblasti elektronskih komunikacija, odnosno o načinu i stepenu ostvarivanja ustavom zajamčenog prava građana na zaštitu podataka u ovoj oblasti, posebno u vezi sa komunikacijom na Internetu.

Shodno tome, pitanja iz upitnika se odnose na izvršavanje zakonskih obaveza od strane operatora u vezi sa preduzimanjem tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera u cilju zaštite podataka o ličnosti od gubitka, uništenja i posebno nedopuštenog pristupa, rekao je Šabić.

Samo prva faza postupka nadzora je pismena, a nakon nje, pre svega u zavisnosti od sadržine i kvaliteta odgovora iz upitnika, ovlašćena lica poverenika sprovešće i neposredan nadzor, najavio je Poverenik.

"Voleo bih da nisam u pravu, ali mislim da nemamo razloga za optimizam u pogledu stanja na koje će rezultati nadzora ukazati", ocenio je Šabić. On smatra da "nije realno da očekujemo bolje rezultate od onih na koje je ukazala akcija nadzora koju su ovlašćena lica poverenika sprovela nad operatorima mobilne telefonije pre godinu i po dana, a koji su bili vrlo zabrinjavajući".

"Naravno, ako to znači, a po svoj prilici znači, da smo i u oblasti Interneta suočeni sa nepoštovanjem garancija ljudskih prava u ozbiljnim razmerama, to je razlog više da se s tim što pre suočimo i to stanje počnemo menjati", naveo je Poverenik.

Po okončanju postupka nadzora biće sačinjen poseban izveštaj, koji će biti dostavljen nadležnima i stavljen na raspolaganje javnosti, najavio je Šabić.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi