RATEL: Digitalizacija TV signala u Srbiji pre roka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RATEL: Digitalizacija TV signala u Srbiji pre roka

Direktor RATEL-a Milan Janković je najavio da će do kraja ove godine biti završeno 60 do 70 odsto digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji.

  Izvor: Ilustracija

"Kompletna digitalizacija biće završena do sredine iduće godine, što bi bilo oko godinu dana pre krajnjeg roka - 17. juna 2015. godine", rekao je Janković na sednici Odbora Skuštine Srbije za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Takav tempo digitalizacije je, po rečima Jankovića, omogućen time što nije ponovo data nacionalna televizijska frekvencija koju je nekada koristila televizija "Avala".

Podsetio je da je marta 2012. puštena u rad "incijalna digitalna mreža" na 15 lokacija u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović je rekao da se očekuje da će deo spektra koji bude oslobođen digitalizacijom, dobiti mobilini operateri za uvođenje četvrte generacije (4G/LTE) mobilne telefonije.

"Digitalizacija će građanima omogućiti veći broj kanala i bolji kvalitet usluge, i priliv novca u državni budžet", rekao je on, navodeći da će samo jedna licenca za LTE - četvrtu generaciju mobilne telefonije - koštati oko 50 miliona evra.

Radunović je izrazio očekivanje da će Vlada nastaviti projekat nacionalne širokopojaksne internet-mreže, koji je RATEL pkorenuo pre dve godine. U tu mrežu trebalo bi da budu uključene mreže javnih preduzeća i državnih službi, pa bi to podiglo kvalitet usluga državnih organa i rad i "elektronske vlade".

Takvo, optimalno i racionalnije korišćenje internet-mreža javnih preduzeća i državnih institucija povećalo bi prihod države za 30 do 50 miliona evra godišnje, rekao je Radunović. Za taj posao potrebno je 40 do 50 miliona evra koji bi se mogli povući iz pretpristupih fondova EU za Srbiju. Nacionalna internet-mreža bi, po proceni RATEL-a, bila funcionalan za tri do četiri godine.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA