Obad.a Trojanac napada Android | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Obad.a Trojanac napada Android

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

U poslednja tri meseca analitičari Kaspersky Laba istraživali su način distribucije Obad.a Trojanca, zlonamerne Android aplikacije.

Zaključak je da su kriminalci zaslužni za pojavu ovog trojanca usvojili novu tehniku za širenje svojih zlonamernih programa.

Prvi put u istoriji mobilnog sajber kriminala, trojanac se širi uz pomoć botneta koji kontrolišu druge kriminalne grupe. Takođe je utvrđeno da se Obad.a uglavnom nalazi u zemljama Zajednice nezavisnih država. Ukupno 83 odsto pokušaja infekcije je zabeleženo u Rusiji, dok su infekcije takođe otkrivene i na mobilnim uređajima u Ukrajini, Belorusiji, Uzbekistanu i Kazahstanu.

Najzanimljiviji model distribucije zlonamernih aplikacija jeste onaj u kome se različite verzije Obad.a aplikacije šire sa Trojan-SMS.AndroidOS.Opfake.a aplikacijom.

Ovaj dvostruki pokušaj infekcija počinje slanjem poruke korisnicima u kojoj se traži da preuzmu nedavno primljenu tekstualnu poruku. Ukoliko žrtva prevare klikne na link, datoteka koja sadrži Opfake.a se automatski preuzima na smart telefonu ili tabletu.

Zlonamerni fajl se može instalirati samo ukoliko ga korisnik tada pokrene, pa ako se to desi, trojanac šalje dodatne poruke svim kontaktima na inficiranom uređaju. Klikom na link u ovim porukama dolazi do preuzimanja aplikacije Obad.a.

To je dobro organizovani sistem: jedan ruski mobilni provajder je prijavio više od 600 poruka koje sadrže ove linkove u roku od samo pet sati, što ukazuje na masovnu distribuciju. U većini

slučajeva zlonamerni program se širi korišćenjem uređaja koji su već zaraženi.

Pored korišćenja mobilnog botneta, ovaj veoma složen trojanac se takođe distribuira putem spam poruka. One su glavni prenosilac aplikacije Obad.a.

Korisnicima obično stiže upozorenje o neplaćenim "dugovima" koje ih navodi da slede link, koji zatim automatski preuzima Obad.a aplikaciju na mobilnom uređaju. Doduše, korisnici opet moraju da pokrenu preuzetu datoteku da bi ovaj trojanac bio instaliran.

Lažne prodavnice aplikacija takođe šire Backdoor.AndroidOS.Obad.a. One kopiraju sadržaj Google Play stranice i zamenjuju pouzdane linkove onim zlonamernim. Kada Obad.a aplikacija putem legitimnih sajtova preusmeri korisnike na one opasne, ona isključivo cilja na korisnike mobilnih uređaja – ukoliko potencijalna žrtva uđe na sajt sa kućnog računara ništa se ne dešava, ali smart

telefoni i tableti sa bilo kojim operativnim sistemom mogu biti preusmereni na te lažne stranice (iako su samo Android korisnici u opasnosti).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi