Nokia: Od papira, gume i telefona do Microsofta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia: Od papira, gume i telefona do Microsofta

Verovatno ne znate da je kompanija Nokia osnovana daleke 1865. godine i da je do biznisa sa telefonima nekoliko puta promenila poslovnu delatnost.

  Izvor: MONDO portal.

U Finskoj je 1865. osnovana nama danas neprepoznatljiva Nokia firma, koja se bavila proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta papira. Čitavih trideset godina Nokia je proizvodila papir različite namene, uglavnom pisaći, ali je krajem devetnaestog veka, tačnije 1898. godine prvi put promenila delatnost. Sa papirnog prešla je na gumarski posao.

Nokia je sve do 1910. godine primarno proizvodila gumu, automobilske pneumatike i čizme, da bi se te godine uključila i u poslove sa distribucijom električne energije. Od 1912. godine čak je postojala i kompanija "Finski kablovski poslovi", koja se bavila distribucijom električne energije za domaćinstva u celoj Finskoj.

Tek 1963. godine Nokia je ušla u posao sa telekomunikacijama i to preko VHF radio servisa. Potom je 1967. osnovana Nokia korporacija sa obrisima delatnosti kakva je poznata današnjim korisnicima.

Tokom 1971. Nokia je predstavila prvi digitalni prekidač za centrale, da bi 1974. predstavila i prvi automobilski telefonski uređaj.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1981. Nokia je pokrenula prvu internacionalnu mobilnu mrežu, za koju su prvi telefoni predstavljeni tek četiri godine kasnije. Bili su to ogromni, portabl telefoni, koji su više ličili na manju kutiju po svom obliku i veličini, nego na telefon.

Ipak, već 1987. godine Nokia je usavršila svoju tehnologiju i predstavila prvi mobilni telefon, koji je zapravo mogao da se koristi (i nosi) jednom rukom.

Istorijski trenutak desio se, ipak 1991. godine, kada je obavljen prvi GSM poziv, i to preko Nokia mreže i Nokia mobilnog telefona.

Prvi SMS poslat je naredne godine, 1992, a Nokia je nastavila da ređa uspehe predstavljajući nove modele telefona, od kojih je svaki naredni bio bolji i manji.

Nokia ostaje i dalje u telefonskom biznisu, ali se orijentiše, pored običnih i na pametne telefone sa Symbian operativnim sistemom. Tako je 2004. godine kompanija predstavila potpuno funkcionalan touchscreen telefon 7710, koji nije naišao na komercijalni uspeh i pored izuzetno naprednih funkcija. Mnogi analitičari smatraju neuspeh ovog modela ključnim za Nokijino odustajanje od razvoja Symbiana u pravcu, koji je danas primaran, a koji se vratio sa pojavom iPhona.

Do 2011. godine Nokia je nastavila sa razvojem Symbian platforme, koja je nakon modela N95, N95 8 GB i N82 počela drastično da gubi popularnost. Krajem 2011. godine Nokia je najavila da će se odreći Symbiana i iste godine je prihvatila Microsoftov Windows Phone sistem kao jedinu smartfon platformu koju će koristiti na svojim pametnim uređajima.

Godine 2012. Nokia je i zvanično ubila Symbian nakon izjave da je model 808 PureView poslednji sa tim OS-om, nakon čega je masovna proizvodnja takvih telefona postepeno oslabila.

Te, 2012. godine Nokia je najavila model Lumia 920, koji je doneo dašak nade u njen povratak, ali tek nakratko. Ove godine, tačnije 3. septembra Nokijin telefonski biznis, zajedno sa Maps servisima i patentima kupio je Microsoft za 5.44 milijardi evra.

Microsoft je osnovan tek 110 godina nakon Nokije, dakle 1975. godine. Čisto poređenja radi...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi