Zbog 800 dolara izgubio 35 milijardi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Zbog 800 dolara izgubio 35 milijardi!

Autor Marko Čavić Izvor MONDO/Agencije
Autor Marko Čavić Izvor MONDO/Agencije

Ron Vejn bio je jedan od trojice osnivača kompanije Apple, ali je, prodavši svoj udeo za samo 800 dolara, propustio priliku da zaradi čak 35 milijardi!

Vejn, koji sada ima 79 godina, u vreme osnivanja kompanije igrao je ulogu neke vrste supervizora u odnosu na kreativce, Džobsa i Voznijaka, koji su tada imali 21, odnosno 25 godina.

On je dizajnirao prvi Apple logo, sastavio prvobitni ugovor o partnerstvu između tri osnivača kompanije i napisao uputstvo za upotrebu prvog Apple kompjutera, Apple 1.

Dve nedelje nakon ovih događaja Vejn je, međutim, prodao svoj udeo od 10 odsto u kompaniji za samo 800 dolara. Da ga je zadržao, danas vi imao vrednost od 35 milijardi dolara!

Vejn ne navodi da je tu odluku doneo zbog odnosa sa Stivom DŽobsom, ali svog nekadašnjeg poslovnog partnera opisuje sledećim rečima: "Da možete da birate da li želite da vas ugreje Stiv DŽobs ili kocka leda, bolje bi vas ugrejala kocka leda. U poslovnim odlukama on je imao princip - ili po mome ili nikako". "Džobs je bio fokusiran i odlučan. Ako je imao neki cilj, poslednje mesto na kojem biste želeli da se nađete jeste između njega i njegovog cilja, zato što biste završili sa otiskom njegove cipele na čelu", ističe Ron Vejn. "Doneo sam odluku koja mi je dopustila da se bavim onime što me je interesovalo. Zaista ne žalim što sam prodao akcije", naveo je zaboravljeni treći osnivač Appla u intervjuu britanskom Daily Mailu.

On je dodao da je znao da će Voznijakov dizajn kompjutera biti uspešan proizvod, ali da niko nije mogao da očekuje da će taj računar postati ono što je on danas.

"Da sam ostao u Applu i prihvatio ograničenja postavljena pred moju životnu filozofiju, mogao sam jednog dana da budem najbogatiji mrtvac na groblju. Tada sam bio u četrdesetima, a ovi klinci su bili poput uragana. Bilo je to kao da držite tigra za rep", navodi on. "Žao mi je Stiva, ali me ne čudi što je umro mlad. Uvek je mislio da zna najbolje i da je pametniji od svih, uključujući i doktore", rekao je Ron. "Bio je izuzetno tvrdoglav čovek. Njegovo mišljenje o nečemu nije mogao da promeni niko, ma koliko jaki argumenti bili izneseni".

Vejn je napustio Apple zato što je zastupao mišljenje da je Džobsova odluka da potroši više od 1.500 dolara na delove za jedan proizvod loša. Nekoliko godina kasnije su ga Džobs i Voznijak pozvali da se ponovo pridruži kompaniji, ali je Ron Vejn odlučio da želi da se obogati na automatima za kockanje. "Moja strast nisu bili računari, nego automati za kockanje. To je u poslovnom smislu bio hendikep kojeg nisam bio svestan. To mi je došlo u glavu nakon što sam, umesto u posao sa računarima, ušao u posao sa igrama na sreću", priznao je Vejn.

Nažalost, sreća mu je okrenula leđa. Radio je na više različitih poslova, uključujući i dizajn proizvoda, često putovao zbog posla, a jedno vreme je proveo i u Japanu, radeći u kompaniji STS. Nakon penzionisanja kupio je ogromnu kuću u Ormond Biču, na Floridi, koja je u to vreme bila jedna od najluksuznijih na američkoj obali. Životnu ušteđevinu, veliku kolekcionarksu zbirku novčića i još neke istorijske raritete, koje je kupovao i sakupljao tokom života, ukrali su mu lopovi, nakon što su upali u kuću i obili sef, koji se nalazio u garaži.

"Nažalost, moja ušteđevina u zlatu (preko 4 kg zlata) i kolekcija novčića nisu bili naplativi od osiguranja i morao sam da prodam kuću, kako bih se oporavio od šoka", izjavio je Vejn za Daily Mail.

U Holivudu je snimljen i film o Stivu Džobsu, ali su Ronalda Vejna "zaboravili" da pomenu, što ga i ne čudi. Za glavnog glumca, Eštona Kučera, nije čuo, ali kaže da zaista liči na Džobsa iz tog perioda. Nije čitao ni Stivovu biografiju, ali sa pojedinim delovima, za koje je čuo, ne slaže se u potpunosti.

Ron Vejn sada živi u Nevadi, u mobilnoj kući, gde radi na dizajnu različitih stvari i uživa u gledanju starih britanskih drama. Kako sam kaže dobrog je mentalnog i fizičkog zdravlja, sa svojim izborima se odavno pomirio, a loša sreća u biznisu, iako je uvek radio na sjajnim pozicijama, jednostavno mu je bila suđena...

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi