Računari hiljadostruko brži od sadašnjih stižu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Računari hiljadostruko brži od sadašnjih stižu!

Računarski eksperti najavljuju da će se uskoro praviti kvantni kompjuteri! Šta su ti kompjuteri, šta mogu i za šta će se upotrebljavati saznajte odmah!

 Izvor: Promo.

Kvantni kompjuter naučnici čekaju kao čudo, jer je on sposoban da računa stostruko i hiljadustruko brže od običnih kompjutera. To otvara ogromne mogućnosti u različitim sferama.

Takav klompjuter, recimo pruža mogućnost da se prognozira meteorološko vreme nekoliko meseci unapred, i to do 100 odsto tačno!

Kvantni bit ili kubit nazivaju ne samo najmanjom jedinicom čuvanja informacije u kvantnom kompjuteru, već "srcem" tog uređaja budućnosti. Kubit je uzana petlja od metala, koja pri niskoj temperaturi postaje superprovodnik, a njena razmera je 10-20 mikrona i na dva mesta je rascepljena zazorima.

Da bi kubit postao pravi matematički genije, treba ga uvesti u radno kvantno stanje. To se postiže hlađenjem do teperature bliske apsolutnoj nuli, skoro minus 273 Celzijusova stepena, a potom sledi i smeštanje u slabo magnetno polje.

Kubiti postoje u kvantnom stanju samo u toku milionitog dela sekunde, ali i u tom trenutku stižu da obrade stotine operacija.

Ruski naučnici izvršili su prodor u ovim informacionim tehnologijama. U laboratoriji univerziteta MISiS (bivšeg Moskovskog instituta čelika i mesinga) oni su probali i merili superprovodni kvantni bit ili kubit - kako ga nazivaju stručnjaci - osnovnu jedinicu čuvanja kvantne informacije.

Projekat, kojim rukovodi Aleksej Ustinov, dobio je grant od pet miliona dolara prilikom konkursa, koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, navodi Glas Rusije.

U okviru tog projekta na Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu MISiS nova laboratorija opremljena je najsavremenijom opremom, što je omogućilo organizaciju jedinstvenih eksperimenata.

Ruski naučnici planiraju eksperimente sa manipulisanjem kvantnim stanjem jednog, a zatim nekoliko kubita. To ih za još jedan korak približava stvaranju kompjutera budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi