Umro je tvorac miša! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro je tvorac miša!

Daglas Engelbart, izumitelj kompjuterskog miša i autor prvih verzija i-mejla, programa za obradu teksta i Interneta, umro je u 88. godini.

  Izvor: ScreenShot/YouTube.

Njegovu smrt su objavili Muzej istorije računara u Mauntin Vjuu, u Kaliforniji, čiji je saradnik Engelbart bio od 2005, i Univerzitet Stanford gde je pre toga radio.

Tokom 1950-ih i 1960-ih godina, kada su kompjuteri zauzimali čitave sobe, a podaci se u njih unosili pomoću bušenih kartica, Engelbart je već imao viziju sveta u kojem ljudi uz pomoć računara razmenjuju ideje o rešavanju problema. On je rekao da je njegov rad bio "povećavanje ljudskog intelekta", a suština je bila da kompjuter postane razumljiv za korisnika.

Jedno od njegovih najvećih dostignuća je miš, kojeg je razvio 1960-ih godina, a patentirao 1970-ih. U to vreme, to je bila drvena ljuska koja je prekrivala dva metalna točkića. Sama ideja da se nečim što se zbiva unutar računara upravlja alatkom koja je spolja, bila je daleko ispred svog vremena. Miš nije bio komercijalno dostupan do 1984, a prvi se pojavio uz novi Apple Macintosh.

Ustvari, Engelbartov izum je bio toliko ran, da on i njegove kolege nisu mnogo ni zaradile od toga. Patent za miša je trajao 17 godina, a 1987. je ta tehnologija postala javna pa Engelbart nije mogao da naplati autorska prava. Od sredine 1980-ih godina prodato je više od milijardu komada miševa.

Među ostalim ključnim doprinosima Engelbarta računarstvu, ubraja se to što je zajedno sa kolegama na Stanfordu i u svojoj laboratoriji, uveo upotrebu više "prozora" i razvio "ARPANet", državnu mrežu za povezivanje naučnih istraživača koja je porasla u - Internet.

Engelbart je impresionirao učesnike konferencije o računarima 1968. u San Francisku tako što je od kuće govorio pomoću modema svoje izrade, koristio komjuter u laboratoriji i tako se obratio publici, dok je njegovo osoblje bilo povezano iz laboratorije. Ta prva javna demonstracija miša i video-telekonferencije, izazvala je ovacije.

Godine 1997, Englebart je dobio najunosniju nagradu za američke pronalazače, Lemelson-MIT, od 500.000 dolara. Tri godine kasnije predsednik Amerike ga je odlikovao Nacionalnom medaljom za tehnologiju "za postavljanje temelja ličnih računara".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi