Koje je sve usluge Google ukinuo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje je sve usluge Google ukinuo

Probaj, ako radi - radi, ako ne radi - nikom ništa, makar smo pokušali... Od Google Answers do iGoogla i između njih, koji su sve servisi ugašeni.

 Izvor: Google Press Images.

Nije lako doći do vrha, a još je teže na njemu ostati. Google to najbolje zna. Upravo iz tog razloga vrlo često upoznajemo nove usluge i aplikacije, koje, ukoliko ne postignu efekat, koji je kompanija želela, brzo bivaju ugašene. Na neke smo se čak bili i navikli, poput iGoogle ili Buzz usluge, ali ih je Google, ipak, ukinuo.

Nisu sve te ugašene usluge tek pucanj u prazno. Google ih na ovaj ili onaj način, ako imaju nekih pozitivnih strana, implementira u nove, potpunije i zanimljivije usluge ili elementima ugašenih usluga dopunjuje aktuelne servise. Recimo Google+ ima dosta zajedničkih karakteristika sa Buzz i Wave servisima, baš kao što je Hangouts servis izgrađen na platformi bivšeg Google Talka.

Ovde ćemo spomenuti neke od najpopularnijih neuspelih Google usluga, koje ste verovatno i vi u nekom momentu koristili. U zagradi je godina gašenja svakog od servisa.

Google Answers (2006)
Pandan servisu Yahoo Answers, koji je korisnicima dozvoljavao da svoje znanje unovče, tako što će tražiti naknadu za odgovor na postavljeno pitanje. Korisnici su i nastavili da rado koriste Yahoo Answers, koji je i danas aktuelan pa je Google ugasio svoj servis.

Google Zeitgeist (2007)
Lista najpopularnijih pretraga na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou nije baš izazvala oduševljenje korisnika, pa je Google elemente ove usluge ugradio u Hot Trends i učinio je delom Google Trends servisa.

Google Page Creator (2008)
Ne znate da programirate HTML? Google je mislio da vam pomogne kroz besplatan alat za pravljenje i hostovanje jednostavnih veb sajtova, ali korisnici nisu bili zainteresovani.

Google Lively (2008)
Osmišljen kao 3D čet servis, koji je koristio animirane avatare nije  zainteresovao korisnike. Ovaj servis živeo je samo na Windows računarima i to manje od šest meseci.

Dodgeball (2009)
Ovo nije servis koji je Google kreirao. Kupio ga je 2005. godine, a trebalo je da oživi i popularizuje mobilno društveno umrežavanje. Tvorac Dodgeballa napustio je Google i oformio Forsquare, a ubrzo potom je Google zaustavio razvoj Dodgeballa.

Google Wave (2010)
Poseban po tome što se "upad" na novu mrežu obezbeđivao samo uz pozivnicu, a zamišljen kao mesto na kojem će se istovremeno četovati, pregledati i slati mejlovi, vršiti društveno umrežavanje i koristiti Wiki usluge. Interfejs je bio prava zbrka, delovao je pretrpano i korisnici su ga smatrali zbunjujućim.

Google Labs (2011)
Zamišljen kao slobodan prostor na netu, gde korisnici mogu da isprobavaju test proizvode i razmenjuju stručna mišljenja, nije baš postao omiljeno sastajalište programera, entuzijasta i zaljubljenika u razvoj veb i mobilnih aplikacija. Google je negde omanuo...

Google Notebook (2011)
Korisnicima nije bila zanimljiva opcija da delove internet pretraga, kratkih tekstova i druge pisane sadržaje čuvaju u Googlovoj digitalnoj beležnici. Deo funkcja ove usluge sada se koristi u Google Keep servisu, dostupnom i kroz mobilnu aplikaciju.

Google Buzz (2011)
Integrisan u GMail, Buzz je trebalo da ohrabri korisnike da češće komuniciraju putem mikroblog servisa, komentara, međusobnih prepiski i IM poruka. Projekat je živeo više godina, ali nije ostvario svoj cilj.

Google Knol (2012)
Besramna kopija Wikipedije nije našla put do tastatura korisnika.

Google Talk (smenjen 2013)
Jedan od najpopularnijih, potpuno besplatnih, servisa za razmenu IM poruka i video pozivanje integrisan je u Google Hangouts, koji objedinjuje komunikaciju na smartfonima i računarima, integrišući Google Talk, Google+ IM i još neke Google usluge u jedan servis.

iGoogle (gasi se u novembru 2013)

Bio je verovatno i vaš kutak na internetu i početna Home Page stranica nekog od pretraživača (makar nakratko), koja sadrži omiljene informacije, poput pretrage, vremenske prognoze, Wiki odgovora, kursne liste, horoskopa i omiljenih RSS-ova. iGoogle je bio potpuno prilagodljiv, što se izgleda i sadržaja tiče i korisnici su samostalno mogli da kreiraju i jedno i drugo. Pojavio se u maju 2005, kao deo Google Gadgetsa, a u iGoogle je preimenovan tokom 2007. godine.

Google Reader (2013)
Popularni čitač RSS fidova skinut je sa liste Googlovih prioriteta još sredinom 2011. godine, ali je zbog velike baze korisnika zadržan sve do 1. jula 2013. u životu. Sada se opraštamo i od njega...

Da li ste vi koristili neke od ovih usluga i da li vam nedostaju?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi