Apple iOS 7: Minimalizam i jednostavnost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple iOS 7: Minimalizam i jednostavnost

Dočekali smo i lansiranje novog operativnog sistema Apple kompanije. Mi ćemo vam ga potanko opisati, a vi recite šta imate - ima li to prođu ili ne…

Nije lako biti Apple ovih dana. Svi očekuju izuzetno mnogo. Novi uređaji, novi servisi, sjajne inovacije, uostalom sve ono što je Apple do sada tako uspešno radio. Novi iOS pratile su razne kontroverze, od toga da je razvoj pokretan ispočetka, zbog grešaka koje su se pojavile usput, do toga da kasni i da neće doneti ništa revolucionarno.

E, pa, evo, novi iOS, sedmi po redu, je pred vama. Sudite mu!

iOS 7 donosi potpuno drugačiji dizajn operativnog sistema, sa novim izgledom ikonica, koji je, ipak unifikovan tako da lepo zaokružuje celinu.

Ubačene su animirane pozadine, ali ne poput onih na Androidu, a vidljivi su i efekti kada se telefon okreće ili pomera u neku stranu. Ono što je svima privuklo pažnju jeste način otključavanja iOS-a, koji je 1:1 iskopiran sa Windows Phone sistema.

Štedljiviji multitasking

Novi multitasking, sem što izgleda bolje i radi bolje, pa vremenom uči na koji način koristite aplikacije i drži ih u tom periodu uključenim u pozadini. Ukoliko sat koristite ujutru i uveče u to vreme će aplikacija biti u režimu pozadinskog rada, dok će u periodu između biti isključena. Ovakav rad miltitaskinga štedi potrošnju baterije i osigurava dodatno vreme rada.

Androgena Siri

Siri je dobila novi izgled, kao i više pameti, pa sada može da uključi i isključi Bluetooth, podesi osvetljenost ekrana i ima novi, prijatniji glas više nalik ljudskom. Siri je sada i muško i žensko i može vam se u jednom od tih oblika obratiti na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku.

Ipak, Siri nije zadržala svoju početnu originalnost, pa je potrčala ka Google Now interfejsu i oberučke prihvatila prikaz informacija preko kartica. Međutim, umesto Google notifikacija Siri prikazuje notifikacije sa Twittera, Wikipedije i omogućava pretragu putem Bing endžina, između ostalog.

Notifikacioni centar koji pokriva sve Apple uređaje

Čuli ste za novi centar sa obaveštenjima, koji smo opisali u tekstu za unapređeni Mac OS - upravo takav isti pojavljuje se i u okviru iOS 7 operativnog sistema. Aktivan je kada je telefon zaključan, omogućava proširenu interakciju sa mejlovima, porukama, tokom četovanja i istovremeno je uparen sa svim Apple uređajima. Jednom pročitana poruka ili mejl na telefonu neće se pojaviti na računaru i obrnuto. Isto je sa obaveštenjima kalendara, podsetnika, vremenskom prognozom, alarmom i drugim opcijama koje notifikacioni centar sadrži.

Kontrolni Centar

Sadrži opcije predefinisanih i nekih od aktivnih aplikacija, pa se preko njega mogu kontrolisati muzički plejer, osvetljenje ekrana, baterijska lampa, kao i nove funkcije AirPlay i AirDrop.

Novi interejs kamere, novi Safari, Galerija i AppStore

Aplikacije kamere izgleda drugačije i sadrži četiri razlčita moda. Klasične modove za fotkanje i video snimanje, panoramu, fotke sa efektima i nove “square“ fotografije. Fotografije se taguju automatski i smeštaju u Photos aplikaciju po albumima, koji sadrže slične tagove ili mesta snimanja.

Safari je dobio napredniji 3D UI i nema više ograničenje da otvara samo osam tabova. Animacije tokom prelaska sa taba na tab izgledaju kao na mobilnom Chrome pretraživaču. Google i dalje ima svoj odeljak za pretragu, a od drugih novosti koje Safari donosi izdvajamo iCloud Keychain integraciju (kao na Mac OS-u) i aktivaciju istorije pretrage svajp pokretom od ivice ekrana ka drugoj ivici (MeeGo, Symbian).

AppStore je dobio automatsko ažuriranje aplikacija, po ugledu na Androidov PlayStore i preporuke po osnovu lokacije korisnika, koji imamo i na Windows Phone sistemu.

Apple je NFC zamenio AirDrop Wi-Fi funkcijom

Apple ko Apple, a i što da bude isti kao drugi?! Podrška za NFC nije stigla, ali je zato tu AirDrop i omogućava instant razmenu podataka i multimedije preko dva iOS uređaja, pomoću tzv. “peer-to-peer“ tehnologije, koja se ostvaruje putem Wi-Fi veze. Nema potrebe tapkati telefon o telefon, kao što je to sa NFC-om slučaj, jer se automatizovani proces razmene podataka obavlja preko bežične Wi-Fi veze.

Evo ih i iRadio i nova vremenska prognoza

Sa iOS-om 7 stižu i besplatni iTunes Radio servis, o kojem već sve znamo, kao i poboljšana vremenska prognoza nastala po ugledu na Yahoo Weather aplikaciju.

Kad Sedmica stiže i na koje uređaje? Vaš komentar?

Appleov najinovativniji (kako oni to vole da kažu) OS, iOS 7, stiže na jesen za iPhone 4 i novije, iPod touch 5. generacije, iPad mini, iPad 2 i kasnije. Beta verzija iOS 7 dostupna je već od 10. juna.

I, šta kažete, je li to TO, što ste očekivali od Applea? Koliko je iOS 7 ispunio vaša očekivanja?

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi