Novi Android GMail: Kratak vodič za upotrebu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Android GMail: Kratak vodič za upotrebu

Sa najovijom verzijom GMail aplikacije promenjen je način upravljanja mejlovima, pa ćemo vam kroz nekoliko primera pokazati šta je novo i kako se koristi.

 Izvor: Promo.

Google je uveo kartice (tabove) za ozačavanje sadržaja mejl poruka, na osnovu kojeg se oni klasifikuju u nekoliko kategorija. To su Promocije (reklame, prodaja i slično), Mejlovi sa društvenih mreža (obaveštenja sa Fejsa, Twittera i drugih), Nadogradnje i ona najbitnija - Primarna ili najvažnija grupa mejlova.

Prebacujući pošiljaoce mejova u neku od kartica vršite segmentaciju poštanskog sandučeta i utičete na to da se važni mejlovi brže i jasnije prikažu. Sada u moru obaveštenja sa Twittera ili Fejsa nećete propustiti bitan mejl od prijatelja ili kolege s posla/fakulteta.

Na Android i iOS operativnim sistemima pojavljuje se i iskačuća traka (fly out) sa leve strane ekrana, koja omogućava da se iz kartice u karticu lako prebacujete, a potom se “izgubi” i omogućava dodatni prostor za rad sa mejlovima.Zbog ovih promena GMail 4.5 za Android značajno je izmenio način upravljanja i rada sa mejlovima, pa ćemo kroz par primera pokušati da vam ih objasnimo.

Osnovna funkcionalnost - pisanje mejlova ostala je nepromenjena i koristi se pritiskom na ikonicu koverte sa plus oznakom. Takođe, označavanje mejlova i dalje se vrši pritiskom na oznaku zvezdice, koja je prebačena sa desne strane interfejsa.

Osvežavanje/Prijem mejlova

Ukoliko ne koristite automatsku funkciju osvežavanja mejl sandučeta, onda ste verovatno primetili da poznata ikonica sa dve kružne strelice za osvežavanje mejlova nedostaje u Gmailu 4.5. Umesto nje se koristi komanda prevlačenjem. Prevucite po prikazanim mejlovima od gornje ivice nadole, kako biste aktiviralu osvežavanje sandučeta. Ukoliko ste “gest” izveli kako treba pojaviće se plava traka iznad koje će pisati “Proveravanje pošte”.

Selekcija i izbor pojedinačnih mejlova

U novom klijentu nestale su i četvrtaste “kućice” koje ste štiklirali u trenucima kada želite da označite pojedinačni mejl. Umesto toga sada se koristi duži “pritisak” na poruke u sandučetu. Potrebno je prisloniti prst na željeni mejl, zadržati ga dve sekunde i, ako je sve proteklo kako treba, mejl će poplaveti. Pojavljuje se novo zaglavlje (u vrhu) GMail aplikacije, sa opcijama “Arhiviraj”, “Označi kao pročitano”, “Premesti u” i dodatnim opcijama, koje se nalaze u padajućoj listi označenoj sa tri tačke.

Arhiviranje mejlova

Opcija arhiviranja mejlova omogućava vam da napravite više mesta u aktivnom poštanskom sandučetu. Kada se mejl arhivira, on se pivremeno sklanja iz poštanskog sandučeta, ali se ne briše. Kada želite da prikažete sve, uključujući i arhivirane mejlove, treba da pritisnete opciju “All Mails” ili “Sva pošta”. Na ovaj način dobijate više prostora u poštanskom sandučetu, a mejlove koje ste pročitali ne morate da brišete. Da biste arhivirali mejl prevucite prstom preko njega ulevo ili udesno. Ukoliko neki od mejlova slučajno arhivirate u naredne tri sekunde možete tu akciju da opozovete pritiskom na “Opozovi” komandu.

Boje i oznake mejlova

Primetili ste da novi GMail ima nekoliko boja, kojima označava mejlove. Boje se vezuju za grupe mejlova koje smo objasnili na početku teksta, a što se slova tiče, ona se pojavljuju samo u slučaju da mejl kontakt nema sliku. Prvo slovo mejl adrese pošiljaoca, ukoliko nije definisana slika, pojaviće se u kvadratiću ispred mejla. Recimo, za Petra će se pojaviti P, za Mariju M itd.

Ukoliko vodite aktivnu prepisku, koja uključuje više kontakata u okviru iste mejl konverzacije, onda će se u kvadratiću ispred mejla pojaviti njihove slike ili početna slova mejl adrese. Po jednoj konverzaciji mogu da se pojave maksimalno četiri oznake kontakata, uključujući vaš i tri oznake za tri kontakta, koja su poslednja odgovorila na mejl.

Ukoliko niste dobili automatsku poruku o nadogradnji za GMail, možete je potražiti OVDE.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi