Testirali smo: Facebook Home | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: Facebook Home

MONDO je isprobao zvaničnu verziju Facebook Home dodatka, koji je sada dostupan i u Srbiji.

Sve verzije Facebook Home UI do 20. aprila bile su nezvanične, delimično optimizovane verzije Facebook Home Android dodatka, koji je mnogim korisnicima pravio proleme. Sada, kada je dostupna zvanična verzija, koju možete odmah preuzeti iz Google Play prodavnice, prenosimo vam naše utiske o “Facebook revolucionarnom dodatku”.

Kako do Facebook Home nadogradnje

Za početak, Facebook Home mogu da instaliraju korisnici HTC i Samsung telefona, i to modela One, One X, One X+, Galaxy S3, Galaxy S4 i Galaxy Note 2. Potrebno je samo da se ažurira Facebook aplikacija na najnoviju verziju (v3.1). Iz nekog razloga na Samsung Galaxy Note 2 i Galaxy S4, koje trenutno imamo kod sebe, nije stiglo obaveštenje o Facebook Home dostupnosti, pa aplikaciju ažurirajte ručno, a nakon toga poražite Facebook Home u Android Play Marketu. FB Home je vrlo mala aplikacija, koja ima manje od 300 KB.

Pokretanje i opcije

Facebook Home sa novim CoverFeedom nije ništa drugo do zamena za HTC-ov Sense interfejs ili Samsungov TouchWiz (takozvani Android louncher). Nakon instalacije Home pri povratku na početni ekran ili glavni meni telefon će vas pitati da li želite da aktivirate Sense/TouchWiz ili Facebook Home okruženje. Izaberite Home i pritisnite opciju “Samo jednom”, a ako vam se dopadne, Facebook Home možete aktivirati kao primarni louncher kasnije (u podešavanjima Aplikacija).

Prikazaće vam se novi CoverFeed (deo Facebook Home interfejsa) sa slikama preko celog ekrana, brojem lajkova i komentara u donjem levom uglu. Centralno mesto zauzima vaša profilna fotografija sa Facebooka u krugu, čijim pritiskom aktivirate tri opcije - sa leve strane je FB Messenger, sa gornje je Android Meni, a sa desne mogućnost da se vratite na Sense ili TouchWiz UI, odnosno na aplikaciju koju ste poslednju koristili. Kliknite na krug sa svojom slikom i prevucite ga do opcije koju želite da aktivirate.

Android obaveštenja, pristup meniju i početnim ekranima

Facebook Home se otvara uvek na poslednjoj slici ili ststusu prijatelja koje pratite. Odatle dvostrukim tapom možete da lajkujete sliku ili status, a klikom na ikonicu komentara otvorićete iskačući prozor - oblačić - u kojem ćete videti sve do tog momenta napisane komentare i/ili moći da dodate svoj. Starije objave sa Fejsa videćete prevlačenjem prstom s desne strane na levu. Ako želite da vidite celu fotografiju, jer su mnoge prikazane samo delimično zbog različitih veličina ekrana, klknite na nju i zadržite je. Tada će se slika "odzumirati".

Vaše aplikacije i početni ekrani su i dalje tu, samo se ne vide odmah. Njima se pristupa prevlačenjem kruga sa vašom slikom nagore. Tada se prvo otkrivaju početni ekrani sa identičnim rasporedom aplikacija, koji ste imali pre aktivacije Facebook Home. Listajte ekrane levo ili desno, baš kao i da nema Facebook Home aplikacije (iako ste još uvek u njoj), a kada poželite da vidite sve aplikacije, kliknite na ikonicu četiri kvadratića sa leve strane. Otvara se Meni sa ikonicama svih aplikacija, kojima pristupate listanjem dole-gore, kao na starijim modelima Androida.

Ako želite da napišete novi status, iz FB Home da objavite sliku ili da se prijavite u nekom od mesta/lokala, takođe treba da prevučete svoju sliku nagore, odakle će vam se otvoriti ove opcije.

Android obaveštenja vide se najnormalnije, ali samo ako uključite traku sa alatkama, što možete da uradite u podešavanjima Home aplikacije. Takođe, klasična Android padajuća lista sa alatkama uvek vam je na raspolaganju prevlačenjem og gornje ivice ekrana nadole.

Više koraka za pozivanje, SMS poruke su OK

Pozive možete primati na uobičajen način, ali za pozivanje morate da uđete u Meni, pa u sve aplikacije i onda u aplikaciju Telefon. Dakle, procedura pozivanja u nadogradnjama koje stižu mora biti olakšana i ubrzana. Umesto jednog dodira sada morate da kopate po meniju, kako biste došli do primarne funkcije smartfona

Da biste primali SMS poruke na uobičajen način (sa standardnim obaveštenjima) potrebno je da integrišete SMS i Facebook Messenger aplikacije. Na taj način poruke će vam biti prikazane u Chat Heads Messenger sličicama, koje smo detaljo opisali u testu novog Facebook četa.

Da li ćete voleti Facebook Home?

Ukoliko ste “ultimativni Facebook obožavalac” ovo je sjajna aplikacija, koja će vam sve novosti sa Fejsa staviti bukvalno na dlan. Lakoća interakcije, kvalitetan i brz rad, kao i blagovremeno učitavanje sadržaja sa društvene mreže na najbolji način povezaće vas sa onlajn prijateljima, sa kojima preko Chat Heads uvek možete i da ćaskate.

Ukoliko niste zaluđeni Facebookom, Home aplikaciju ćete instalirati, dati joj šansu da vas ubedi da valja i onda je - zaboraviti.

Facebook Home je zaokružena, kompletna aplikacija, koja radi upravo ono čemu je namenjena i to vrlo kvalitetno i bez previše cimanja hardvera telefona. Sve teče, leti, animacije su vrlo zanimljive, ali sve je to običnim korisnicima, koji Facebook koriste sporadično, nedovoljno da bi Home držali kao početni ekran svog telefona. Novi čet je daleko bolje i upotrebljivije rešenje od Cover Feeda, ako nas pitate.

Ukoliko Facebook ne napravi nešto zaista revolucionarno u budućim nadogradnjama, teško da će Facebook Home značajnije zaživeti, kako je planirala ta društvena mreža.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi