Ovo je prvi smartfon na svetu: IBM Simon! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je prvi smartfon na svetu: IBM Simon!

Iako u vreme njegove premijere termin “smartphone” nije postojao, na osnovu funkcija i karakteristika, IBM Simon smatra se prvim smartfonom na svetu.

Prototip IMB Simona zvao se Angler i prikazan je na jednom od američkih IT sajmova u novembru 1992. godine. Personalni komunikator IBM Simon, kako je glasilo njegovo puno ime, u svom konačnom obliku prikazan je početkom 1994. godine, da bi se u prodaji našao već u avgustu.

Simona je dizajnirala poznata IT kompanija International Business Machines Inc. (IBM), ali ga je proizvodila kompanija Mitsubishi Electric Corp. IBM Simon prodavao se u SAD, u 15 država i za samo šest meseci, koliko je bio na tržištu, prodat je u preko 50.000 komada.

Cena telefona je bila 900 dolara uz dvogodišnji ugovor, odnosno 1.100 dolara bez ugovorne obaveze, a tokom 1995. se mogao kupiti po ceni “već od” 600 dolara uz ugovor kod BellSouth Cellulara.

IBM Simon je u jednom kućištu objedinio karakterisike PDA uređaja, telefona i tada popularnih “digitalnih asistenata”, koji su se koristili za lakše obavljanje svakodnevnih poslovnih i, uglavnom menadžerskih zadataka. Radio je pod Datalight ROM-DOS operativnim sistemom, sa jednim MB memorije i još toliko radne memorije. Imao je 16-bitni x86 procesor na 16 MHz, monohromatski displej dijsgonale 4.5 inča, rezolucije 160 x 293 piksela osetljiv na dodir i Ni-Cad (Nikl-Kadmijum) bateriju, koja je bila sposobna da izgura do 12 sati autonomije. Taj tip baterije nekoliko godina kasnije zabranjen je za korišćenje zbog svojih toksičnih i po ljudsko zdravlje štetnih svojstava. Imao je jedan PCMCI2 ulaz, mogao je da prima i šalje faks, prikazuje grafikone i da se koristi kao modem.

IBM Simon bio je prava cigla, sa dimenzijama od 200 x 64 x 38 mm i težinom od 510 grama.

Od IBM Simona prošlo je samo 18 godina, a pogledajte kako izgledaju i šta mogu današnji smartfoni. Šta li će biti za 18 godina od ovog momenta...

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi