Testirali smo: Novi Facebook chat | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: Novi Facebook chat

Facebook Home je stigao 12. aprila, ali je Srbiju zaobišao. Za sada. Ipak, novi Chat je dostupan i nama.

Kompanija Facebook je novi koncept Android interfejsa, koji telefon preobražava u Facebook uređaj predstavila 4. aprila. Detaljno o Facebook Home aplikaciji možete pročitati OVDE.

Šta je to Chat Heads

Deo novog Facebook Home koncepta je i Chat Heads, unapređeni način korišćenja čet opcija, koji je integrisan u Facebook Messenger.

Likovi vaših prijatelja prate vas svuda, na ekranu telefona, u većini aplikacija, zajedno sa informacijama o primljenim porukama, ubačenim slikama ili audio porukama. Krug sa likom prijatelja prikazuje sićušnu ikonicu sa brojem, koji označava koliko je novih poruka ili slika taj kontakt poslao.

Tap na Chat Head otvara više opcija, u oblačiću, gde možete nastaviti konverzaciju ili samo pročitati šta prijatelj piše. Na ovaj način ne prekidate rad u aplikaciji koja je trenutno aktivna, nego jednostavno odgovorite na poruku ili je samo pročitate i nastavljate rad tamo gde ste stali.

Na početnom i drugim ekranima se može pojaviti više kružića sa Chat Head prijateljima, a kada poželite, jednostavnim prevlačenjem kružića do znaka “X” na dnu ekrana ih možete skloniti sa displeja. Sledeći put kad neki od prijaelja pošalje poruku ponovo će se pojaviti Chat Head kružić sa njegovim likom.

Privatnost je zagarantovana, jer Chat Head ne prikazuje sadržaj poruke, samo sliku i informaciju o broju poruka. Tek kada tapnete na lik otvara se plutajući Messenger prozor. Pored Chat Head kruga, kada se otvori poruka, nalazi se i krug sa ikonicom Facebook Messengera, čijim se klikom pokreće FB Messenger aplikacija.

Pozicija Chat Head kružića nije fiksna i možete je povlačiti po levoj, odnosno desnoj ivici ekrana gore-dole i pronaći joj najbolje mesto, na kojem ne otežava gledanje sadržaja. Nažalost, Chat Heads nije moguće koristiti u svim aplikacijama. Recimo, oblačići nestaju kada ste u Galeriji slika, kada se gleda video, kada igrate igre i još u nekim sistemskim ili instaliranim aplikacijama. Od najvažnijih aplikacija, u kojima se Chat Heads uvek vidi, navešćemo GMail, Internet pretraživač, Forsquare, Facebook, WhatsApp, Viber, muzički plejer, Twitter, Instagram, Play Store, Google Drive, Dropbox i druge.

Ko može da koristi Chat Heads

Za početak, to su sigurno korisnici HTC i Samsung telefona, i to modela One, One X, One X+, Galaxy S3, Galaxy S4 i Galaxy Note 2 uređaja, koji su i zvanično potvrđeni. Ipak, saznali smo da je novi čet omogućen i korisnicima LG smartfona Optimus 4X HD, G i G Pro, kao i još nekim quad-core pametnim telefonima. Takođe, proverili smo, Chat Heads je dostupan i na Huaweiju Ascend P1, Samsungu Galaxy S2, HTC-u One S i drugim popularnijim dual-core smartfonima. Proverite da li je Chat Heads stigao i do vas!

Chat Heads se ne koristi kao zasebna aplikacija, nego je integrisana u Facebook Messenger i nije ju potrebno dodatno instalirati.

Kako da aktiviram Chat Heads

Potrebno je da ažurirate Facebook i Facebook Messenger apikacije u Play Storu. Ako ste redovno ažurirali obe aplikacije trebaće vam oko 17 MB za prvu i oko 10 MB za drugu aplikaciju, što se prostora za insalaciju tiče.

Kada ažurirate obe aplikacije pokrenite Facebook Messenger i kliknite, pa zadržite prst na nekom od prijatelja sa kojim ste nedavno četovali. Otvoriće se padajuća lista opcija, na kojoj će se, skroz dole, na poslednjem mestu pojaviti “Pop out Chat Head” opcija. Klik na nju aktivira kružić sa likomk tog prijatelja, koji se pojavljuje na početnom ekanu. Isto uradite za sve prijatelje sa kojima želite da imate Chat Head komunikaciju ili sačekajte da vam stignu nove poruke od njih.

Chat Heads je kvalitetna aplikacija, koja se lako koristi i ne pravi nikakve probleme na smartfonu. Ipak, ovde se radi o nekoliko uređaja koji su hardverski vrlo jaki, pa će eventualni problemi biti otkriveni tek na uređajima sa manje snage, recimo na singlkor telefonima i tabletima.

Svi koji već možete, slobodno instalirajte novu verziju FB Messengera i živajte u novoj i zanimljivijoj komunikaciji, a ako nešto i dalje nije jasno - komentari i MobIT Twitter su mesta na kojima nas možete naći.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi