Virtuelni šalteri: Platite račune bez čekanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelni šalteri: Platite račune bez čekanja

Srpski inženjeri razvili su softver za savremene mobilne i računarske uređaje za plaćanje, čime će se Srbija približiti ostvarenju koncepta virtuelnog šaltera.

Virtuelni platni šalteri će omogućiti da građani Srbije račune plaćaju na jednom mestu, kada god požele i bez čekanja, najavili su stručnjaci kompanije Asseco SEE.

Domaći softver već se primenjuje u nekim od banaka koje posluju u Srbiji, izvezen je u Rumuniju, Sloveniju, BiH i Crnu Goru, dok su u toku pregovori sa više afričkih zemalja koje su izuzetno zainteresovane za srpski poslovni softver.

Procenjuje se da će do 2017. godine broj korisnika mobilnog bankarstva u svetu premašiti jednu milijardu ljudi, a u Srbiji u proseku na dva stanovnika dolaze tri mobilna telefona, što virtelne šaltere čini posebno pogodnim za plaćanje računa i drugih obaveza. Plaćanje različitim mobilnim uređajima ima čitav niz prednosti – telefoni su uvek kod građana, usluga je neprekidno dostupna i bez odlaska u banku obavlja se sve što može i u banci, plus, upotreba je jednostavna, a bezbedna.

Domaći softver omogućava i funkcionisanje prvih "samouslužnih ekspozitura", koji su postavljeni u zemlji i čiji će broj u narednom periodu značajno porasti.

Ovi uređaji koji izgledom podsećaju na uobičajene bankomate, korisnicima omogućavaju da bez prisustva službenika banke plaćaju račune za Infostan, struju, Telekom i kablovske operatere, zatim da proveravaju svoje stanje na računu, štampaju izvode stanja, obavljaju menjačke poslove, podižu gotovinu mobilnim telefonom bez kreditne kartice, pa čak i da uplaćuju, odnosno deponuju gotovinu.

Pri tom su sve ove funkcije dostupne 24 sata dnevno svih sedam dana u nedelji, nema čekanja u redu, zagarantovani su visok nivo sigurnosti transakcija i privatnost građana.

Ovaj servis će, između ostalog, pomoći u postavljanju temelja Elektronske države, koja će potom omogućiti funkciju države kao servisa građana i privrede, jeftiniju i efikasniju administraciju i transparentnost u radu.

(Sandra Živković, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi