Facebook najavio novu pretragu: Graph Search | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook najavio novu pretragu: Graph Search

Na događaju koji je tako pompezno najavljen nismo videli ni novi smartfon, niti mobilni OS, nego – novi način pretraživanja Facebook sadržaja.

Početno oduševljenje koje je vladalo na Facebook konferenciji, koje je atmosferu u kongresnom centru dovelo do usijanja splasnulo je već posle prvih par minuta, kada je postalo jasno da Facebook neće predstaviti novi smartfon uređaj, odnosno mobilni OS.

Umesto toga, predstavljena je, kako sam osnivač Facebook mreže Mark Cukerberg kaže, revolucionarna alatka na kojoj je se u toj društvenoj mreži radilo godinama – Graph Search. Nova opcija pretraživanja ne predstavlja konkurenciju današnjim internet pretraživačima i kako Cukerber navodi, nema ambiciju da se takmiči sa pretraživačem kompanije Google.

Graph Search je unapređeni sistem grafičke pretrage, koji u sebi ima implementirane mehanizme zaštite ičnih podataka i privatnosti korisnika. Novi sistem pretraživanja ne vrši indeksiranje stranica, nego se oslanja na posebnu mapu grafova sa ciljem da se prtraga učini bržom.

Graph Search je usluga dizajnirana i napravljena tako da isporučuje odgovore na precizno postavljena pitanja. Ona treba da odgovori na pitanja o dešavanjima na News Feed stranama, ali i na kompletnom Timelineu korisnika. Treća opcija koju Graph Search donosi jeste sve ono što prijatelji lajkuju, prosleđuju, fotografije koje dele i druge objave. Ova opcija će omogućiti korisnicima Facebooka da traže informacije o ljudima, fotografijama, mestima i drugim novostima, ali neće ugroziti ničiju privatnost.

Na kraju treba napomenuti i to da je Graph Search namenjen isključivo bazi podataka na Facebook mreži i da će se svi pojmovi koji se ne nalaze u okviru te baze podataka pretraživati klasičnim putem – preko Binga, sa kojim Facebook ima sklopljeno partnerstvo. Recimo, ako tražite pojam “verenički prsten” informacije o njemu ćete dobiti sa nekog od klasičnih pretraživača. Ipak, ako ukucate i ime prijatelja, recimo “verenički prsten kuma Mladena”, dobićete statuse, slike i lajkove vezane za taj pojam pomenutog prijatelja sa Fejsa.

Iako su mnogi razočarani, Facebook je, ipak predstavio revolucionarnu uslugu, koja bi zauvek mogla da promeni način pretrage ne samo na ovoj mreži, nego i uopšte.


(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi