Ubuntu OS za smartfone i tablete stiže 2014! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubuntu OS za smartfone i tablete stiže 2014!

Zvanično je i mnogi se već raduju – Ubuntu početkom sledeće godine stiže na smartfone, a prve verzije sistema izaći će tokom 2013. godine!

Operativni sistem za mobilne telefone i druge uređaje zvanično je najavljen već drugog januara 2013. godine i biće baziran na Linuxu. Canonical, koji stoji iza Ubuntu mobile OS-a, je najavio da će se operativni sistem na prvim telefonima pojaviti već sledeće godine, dok će u narednom periodu izaći nekoliko verzija, čisto za demonstraciju i sliku onoga što će konačna verzija moći i doneti.

Ubuntu OS namenjen mobilnim telefonima i tabletima nastao je na temeljima postojećeg Android kernela i aktuelnih drajvera, ali za razliku od tog OS-a ne koristi Java Virtual Machine nego se isključivo oslanja na hardversku snagu uređaja.

Ovaj operativni sistem uz minimalna prilagođavanja moći će da se koristi i na aktuelnim Android telefonima i tabletima, a podržavaće x86 i ARM procesore. Ubuntu za mobilne biće zasnovan na HTML5 i aplikacijama izgrađenim oko tog standarda, omogućiće korišćenje miša i tastature, a performanse će biti bolje od Android konkurenata.

Više informacija o novom OS-u saznaćemo na CES sajmu, koji se od osmog do jedanaestog januara održava u Las Vegasu, zato ostanite uz MONDO – prenosićemo sve nove informacije. Takođe, prvi ozbiljniji demo očekujte na GSM kongresu, koji se održava krajem februara u Barseloni.


(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA