Američki Titan: Najbrži kompjuter na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki Titan: Najbrži kompjuter na svetu

Posle zaostatka za Azijom i Evropom u informatičkoj trci, Amerika je na visoko-tehnološkoj olimpijadi uzvratila udarac i stvorila Titana.

Novi informatički džin, izrađen u Ouk Ridž Nacionalnoj Laboratoriji Američke agencije za energiju (DOE) u Tenesiju, koji je predstavljen početkom nedelje, biće deset puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika Jaguara.

Teoretski, Titanov maksimum je 20 petaflopsa - 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi - sa 299.008 procesora (CPU jedinica) i 18.688 grafičkih jedinica (GPU) on će omogućiti naučna otkrića u rekordnom vremenu.

Slikovito rečeno, maksimalna brzina njegovih računarskih operacija odgovarala bi situaciji u kojoj bi "sedam milijardi ljudi na planeti izvodilo tri miliona kalkulacija u sekundi", kažu u laboratoriji. Titanov prethodnik Jaguar - koji je razvijen u Sijetlu - bio je najbrži superkompjuter u junu 2010, mada ga je par meseci kasnije nadmašio kineski Tianhe-1A. Titan ima memoriju od više od 700 terabajta i postići će višu energetsku efikasnost od Jaguara zahvaljujući inovativnoj kombinaciji centralnih i grafičkih procesora, pišu svetski mediji.

Energetska ograničenja dugo su bila prepreka za rušenje svetskih rekorda u velikoj informatičkoj trci. Jaguarovih 2,3 petaflopsa trošilo je sedam megavata energije - dovoljno za snabdevanje jednog malog grada strujom. Sa sedam miliona dolara godišnje, Jaguarov račun za struju nije bio zanemarljiv. Titan - suštinski unapređena verzija Jaguara smešten u istih 200 boksova poput neke svlačionice - dostići će skoro deset puta veću brzinu uz okvirno trošenje devet megavata struje.

To čini Titan približno pet puta energetski efikasnijim od njegovog prethodnika. Iz želje da potisnu kineske i druge međunarodne konkurente, Amerikanci su unapređivali Titanov razvoj, mada će od njega kao otvorenog naučnog sistema korist biti globalna.

Ako se ima u vidu velika brzina tehnološkog razvoja, Titana će neminovno sa šampionskog trona na kojem se trenutno nalazi, uskoro zbaciti mlađi kompjuterski divovi. Zato u američkoj agenciji za energetiku već sada planiraju da do 2016. godine naprave Titanovog naslednika čija će brzina biti deset puta veća, što znači da bi američko zlatno doba superkompjuterske nadmoći moglo da potraje.


(Tanjug)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi