Oboren novi rekord, prosečna rezolucija kamera na pametnim telefonima udvostručena za 4 godine! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oboren novi rekord, prosečna rezolucija kamera na pametnim telefonima udvostručena za 4 godine!

Autor Ilija Baošić

Prosečna rezolucija mobilnih kamera bila je 27 MP u drugom kvartalu 2020. godine, duplo manja nego danas!

 Xiaomi 14 Ultra Leica kamere Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Tog januara 2012. godine svet je s nevericom dočekao vest o najavi HTC Titan II modela, prvog pametnog telefona sa kamerom od 16 MP. Međutim, to uzbuđenje nije dugo trajalo. Samo mesec dana kasnije Nokia je najavila sada već kultni PureView 808, čija rezolucija kamere je bila vrtoglavih 41 MP. Od tada je prošlo skoro 13 godina, tehnologija mobilnih senzora je značajno napredovala, pa sada čak i niskobudžetni pametni telefoni dolaze sa mnogo boljim specifikacijama, a prosečna rezolucija samo raste u svim segmentima.

Da li ste se ikada zapitali koliko je rezolucija mobilnih kamera porasla i koliki je prosek danas? Odgovor na ovo pitanje donosi nam Counterpoint.

Oboren još jedan rekord

 Prosečna rezolucija mobilnih kamera Izvor: Counterpoint Research

Prema najnovijoj studiji istraživačke firme Counterpoint, prosečna rezolucija glavnih kamera pametnih telefona dostigla je rekordnih 54 MP u drugom kvartalu 2024. godine. Poređenja radi, to je dvostruko više u odnosu na drugi kvartal 2020, kada je prosečna rezolucija iznosila svega 27 MP, što samo pokazuje koliko se brzo tehnologija mobilnih kamera razvila u svega nekoliko godina.

Ovaj stalan rast rezolucije kamera pokreće potražnja potrošača za boljim kamerama, karakteristikom koja ostaje glavni prioritet pri odabiru novog pametnog telefona. Da bi ispunili ova očekivanja, proizvođači telefona dosledno forsiraju inovacije i prihvataju senzore veće rezolucije.

Zapravo, više od polovine prodatih telefona tokom drugog kvartala imalo je kameru od 50 MP. Studija je otkrila da ovaj porast rezolucije prvenstveno dolazi iz nižeg (od 100 do 250 dolara) i premijum cenovnog segmenta (preko 600 dolara).

U premijum segmentu, Apple je odigrao veliku ulogu povećanjem rezolucije kamere svih modela iPhone 15 serije na 48 MP sa prethodnih 12 MP. U međuvremenu, proizvođači Android-a niže klase, posebno iz Kine, forsiraju kamere veće rezolucije kao način da se istaknu. Takođe je zabeležen stalan rast u korišćenju senzora visoke rezolucije, poput 108 MP, posebno u telefonima srednje klase.

 Samsung Galaxy S24 kamera Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Vremenom se promenio i trend u konfiguracijama zadnjih kamera. U trećem kvartalu 2020, telefoni sa četiri kamere činili su 32% isporuka. Međutim, do drugog kvartala 2024. sistemi sa tri kamere preuzeli su vođstvo sa 45% tržišnog udela. Ova promena se dogodila jer su proizvođači telefona počeli da integrišu makro mogućnosti u ultraširokougaone i telefoto module, istovremeno povećavajući veličine senzora za bolje performanse pri slabom osvetljenju.

Predviđa se da će rezolucija mobilnih kamera nastaviti da raste, ali se očekuje da će se trend sa kamerama visoke rezolucije uskoro izravnati. Umesto da dalje povećavaju broj megapiksela, proizvođači će verovatno u narednom periodu preusmeriti fokus na druge oblasti kako bi poboljšali kvalitet slike.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA