Američka vlada izdala upozorenje: Proruski hakeri napadaju vodovode! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka vlada izdala upozorenje: Proruski hakeri napadaju vodovode!

Autor Ilija Baošić

Hakeri ciljaju nezaštićene sisteme kritičnih infrastruktura.

 Postrojenje za preradu vode Izvor: Shutterstock

Američka vlada upozorila je da proruski hakeri traže i napadaju neobezbeđene sisteme operativne tehnologije kako bi omeli funkcionisanje kritične infrastrukture.

O problemu se oglasilo šest američkih vladinih agencija, među kojima su FBI, NSA, DOE, USDA, CISA i EPA, kao i višedržavni centar za razmenu i analizu informacija (MS-ISAC), kanadski centar za sajber bezbednost (CCCS) i Nacionalni centar za sajber bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (NCSC-UK).

Uređaji operativne tehnologije predstavljaju kombinaciju hardverskih i softverskih platformi koje se koriste za praćenje i kontrolisanje fizičkih procesa ili aktivnosti u industriji, kritičnoj infrastrukturi i drugim vidovima proizvodnje. Vodovodi su jedan od primera kritične infrastrukture koja koristi uređaje operativne tehnologije za tretiranje vode, distribuciju i kontrolu pritiska, odnosno za sve što je potrebno kako bi se omogućilo bezbedno i kontinuirano snabdevanje vodom.

 Vodovod Izvor: Shutterstock

Američka vlada upozorava da proruski hakeri od 2022. godine ciljaju neobezbeđene i loše konfigurisane sisteme operativne tehnologije kako bi poremetili svakodnevne operacije.

"Deluje da je aktivnost proruskih hakera protiv ovih sektora ograničena na nesofisticirane tehnike industrijskih kontrolnih sistema kako bi izazvali smetnje", piše u zajedničkom upozorenju agencija. "Međutim, istraga je utvrdila da ovi akteri mogu predstavljati fizičku pretnju protiv neobezbeđenih i pogrešno konfigurisanih operativnih tehnologija".

Vlada kaže da su posledice mnogih od ovih napada preuveličane, ali da aktivnosti u 2024. godini jesu izazvale smetnje u radu.

 Postrojenje za preradu vode Izvor: Shutterstock

Sajber armija Rusije, proruska hakerska grupa, preuzela je odgovornost za napade na postrojenja za prečišćavanje i preradu vode u Teksasu i Indijani, kao i za vodovodnu infrastrukturu u Poljskoj i Francuskoj.

Dok su iz Teksasa potvrdili da se rezervoar prelio kao posledica napada, zaposleni u postrojenju u Indijani kažu da se napad desio, ali da sistemi zaštite nisu probijeni.

Kako bi se budući napadi zaustavili, američka vlada savetuje operaterima kritičnih infrastruktura da preduzmu korake kako bi bolje zaštitili postrojenja.

Pogledajte

00:51
Izgradnja vodovoda i kanalizacije u delu Veternika i Adica
Izvor: Promo
Izvor: Promo

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Pre ce biti da su vasi domaci Zajonisti. Treba krepaloga odrzati na vlasti bar do Novembra. Oni su vama tamo najveci problem.