Apple tiho lansirao nove M3 MacBook Air modele i poslao svoj najvažniji laptop u penziju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple tiho lansirao nove M3 MacBook Air modele i poslao svoj najvažniji laptop u penziju

Autor Ilija Baošić

Apple je predstavio svoje najnovije laptopove od 13 i 15 inča - MacBook Air sa M3 čipom.

 M3 MacBook Air novi modeli 2024 Izvor: Apple

Tiho, bez ikakve pompe i posebnog događaja, Apple je lansirao najnovije MacBook Air laptopove sa M3 čipom, i to u dve veličine - 13 i 15 inča. Ovim potezom, Apple je prestao da prodaje M1 MacBook Air, prenosivi računar kojim je započeta ARM era, i poslao ga u zasluženu penziju.

Za mnoge, prethodna generacija Apple laptopova sa pasivnim hlađenjem bila je pomalo razočaravajuća. Zato, hajde da vidimo šta nam je to gigant iz Kupertina pripremio predstavljanjem novih modela.

Brži i efikasniji MacBook

 M3 MacBook Air performanse Izvor: Apple

Apple ima naviku da svoje nove uređaje poredi sa prethodnim generacijama, a u ovom slučaju, kompanija tvrdi da MacBook Air M3 donosi 35% bolje CPU performanse u odnosu na M1 model.

Velike zasluge za to idu proizvodnom procesu od 3 nm, na kojem je M3 čipset izrađen, a koji ne samo da omogućava veći broj tranzistora i skok u performansama, već i efikasniji rad, odnosno bolju autonomiju.

Kao i do sada, kupci će u zavisnosti od odabrane konfiguracije dobiti različit broj jezgara, pa se M3 MacBook Air može pronaći sa čipom koji poseduje 8 CPU i 8 GPU jezgara, odnosno 8 CPU i 10 GPU jezgara. Sve verzije dolaze sa istim, unapređenim 16-jezgarnim Neural Engine procesorom, za koji Apple kaže da će značajno ubrzati zadatke veštačke inteligencije.

Ipak, veće unapređenje vidimo na GPU polju. Pomoću poboljšanja kao što je Dynamic Caching, funkcija koja omogućava grafici da efikasnije koristi dostupnu memoriju, Apple tvrdi da će gejmeri videti 60% veći broj kadrova u sekundi prilikom igranja No Man's Sky naslova, kao i da će, u odnosu na M1, Final Cut Pro takođe raditi 60% brže.

Isti dizajn

 M3 MacBook Air podrška za dva monitora Izvor: Apple

Apple nije ostao imun na žalbe korisnika koji vole da svoj MacBook koriste zatvorenog, odnosno povezanog na eksterni monitor, te je sada implementirao podršku za dva eksterna monitora. Još jedno unapređenje je podrška za Wi-Fi 6E povezivanje u odnosu na stariji Wi-Fi 6 standard.

Sve drugo u vezi 13-inčnih i 15-inčnih modela ostaje isto, uključujući dizajn, težinu od 1,24 i 1,51 kg i dimenzije od 30,41 x 21,5 x 1,24 cm, odnosno 34,04 x 23,76 x 1,15 cm.

M3 MacBook Air cene

 MacBook Air M3 Izvor: Apple

Početna cena M3 MacBook Air laptopa od 13 inča je 1.099 dolara za verziju 8 GB RAM i 256 GB SSD, a najviša cifra koju kupci mogu da plate je 2.299 dolara, sa 24 GB RAM i 2 TB SSD.

S druge strane, za M3 MacBook Air od 15 inča je najmanje potrebno izdvojiti 1.299 dolara, ali, ukoliko je kupcima malo 8 GB RAM i 256 GB SSD, mogu ga unaprediti do 24 GB RAM i 2 TB SSD, što će ih izaći maksimalnih 2.499 dolara.

Naravno, u pitanju su američke cene, a prvi uređaji će kupcima biti poslati 8. marta 2024. godine. Nažalost, na domaće cene ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Do kraja meseca će biti ubačeno još novih uređaja u ponudu. Pre svega iPad-a čija linija će biti potpuno osvezena.