Dok čitav svet priča o Galaxy S24 seriji, pravo je vreme da razmislite o ovim telefonima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok čitav svet priča o Galaxy S24 seriji, pravo je vreme da razmislite o ovim telefonima

Autor Ilija Baošić

Novi Samsung telefoni su stigli, ali stari su i dalje tu - evo da li se isplati kupiti ih.

 Galaxy S23 Plus 1 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Euforija fanova i zainteresovanih kupaca ne jenjava nakon premijere najnovijih Samsung flagship telefona - s pravom. Novi uređaji, koje predvodi Galaxy S24 Ultra, su ono najbolje što južnokorejski gigant može da ponudi, a ta lestvica je izuzetno visoka.

Međutim, dok čitav svet priča o novim telefonima, lako je zaboraviti da prošlogodišnji uređaji Galaxy S23 serije ostaju na tržištu, te da je ovo pravo vreme za razmatranje njihove kupovine - pogotovo Galaxy S23 i Galaxy S23+ modela.

Zašto baš ova dva uređaja? Zato što su regularni i Plus modeli manje unapređeni nego Ultra i zato što će ih pad cene (nakon što se Galaxy S24 serija nađe na policama) učiniti primamljivim za većinu kupaca.

Kako već skoro godinu dana koristimo Galaxy S23+, za ovo vreme smo uspeli da vidimo kako se uređaj pokazao na duge staze, a ti utisci se u ogromnoj meri mogu prevesti i na jeftiniji model. Zato, hajde da vidimo da li se njihova kupovina isplati u 2024. godini.

Zakrivljene ili ravne ivice rama

Kada je dizajn u pitanju, postoji samo jedna velika razlika između novih i prošlogodišnjih modela, a to je oblik ivica rama. Galaxy S24 i Galaxy S24+ telefoni donose ravne ivice, dok su na prethodnicima iste bile zakrivljenje.

Sve drugo ostaje isto - ram je i dalje aluminijumski, postavka kamera je nepromenjena, Gorilla Glass Victus 2 nastavlja da štiti prednju i zadnju stranu, a kućište zadržava IP68 oznaku.

Slabiji ekran, ali...

 Galaxy S23 Plus 13.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23 i Galaxy S23+ AMOLED ekrani nisu LTPO, pa svoju brzinu osvežavanja ne mogu da spuste na 1 Hz, niti se osvetljavaju do tako sjajnih 2.600 nita. Međutim, ono što jesu nije obrisano lansiranjem novih modela, pa naša mišljenja koja smo izneli u recenziji Plus modela ostaju nepromenjena.

U pitanju su izuzetno kvalitetni displeji, koji nude svilenkasto gladak prikaz sadržaja, sa dovoljno oštrine i više nego dovoljnim nivoom osvetljenja za komforno posmatranje prilikom korišćenja telefona napolju.

Iako je samo Plus model Galaxy S24 serije dobio bolju rezoluciju panela (1.440 x 3.120 piksela), ona je u podešavanjima podrazumevano spuštena na FHD+ zbog uštede baterije, što znači da većina korisnika to nikada sama neće promeniti, niti primetiti da postoji razlika.

Stari, dobri Snapdragon

 Galaxy S23 Plus 8.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko želite flagship Samsung telefon sa Snapdragon čipsetom, a cena Galaxy S24 Ultra prelazi cifru koju ste spremni da izdvojite, onda su vam Galaxy S23 i Galaxy S23+ najjeftinije opcije.

U momentu pisanja, Exynos 2400 je za nas još uvek nepoznanica, ali smo odlično upoznati sa performansama Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy rešenja i možemo vam slobodno reći da taj čip sigurno neće zastariti ove, sledeće, a ni one tamo godine.

Nakon skoro godinu dana korišćenja, čipset je ostao munjevito brz, a na tržištu se još uvek nisu pojavile igre koje Snapdragon ne može da pokrene u 60 kadrova u sekundi na najvišim detaljima.

Kada je softverska podrška u pitanju, bićete mirni naredne četiri godine, tokom koje će vaš operativni sistem biti ažuriran tri puta, sve do Android 17 verzije. Nažalost, ovo nije tako impresivno ukoliko u obzir uzmemo 7-godišnju podršku Galaxy S24 serije, ali nije ni premalo.

Nepromenjen sistem kamera

 Galaxy S23 Plus 3.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Razlika između sistema trostrukih kamera novih i starih uređaja je nepostojeća. Na raspolaganju je isti glavni senzor od 50 MP, isti telefoto modul od 10 MP (3x optički zum), kao i ista ultraširokougaona kamera od 12 MP.

Iako će kvalitet fotografija na novijim telefonima biti bolji zahvaljujući implementaciji naprednijih algoritama i procesora signala slike, fotografije uslikane Galaxy S23 i Galaxy S23+ su i dalje na veoma visokom nivou, te najveću razliku očekujemo u noćnim uslovima, ali sumnjamo da će razlika biti drastični.

Samsung se još uvek nije ohrabrio

 Galaxy S23 Plus 5.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako tehnologija baterija i punjenja napreduje iz dana u dan, Samsung po ovom pitanju nastavlja da bude konzervativan, a to znači maksimalna snaga punjenja od 25, odnosno 45 W na Plus modelu i ne tako brzo bežično i obrnuto bežično punjenje.

Očekujemo da vidimo poboljšanju autonomiju na novim telefonima, pogotovo nakon povećanja kapaciteta baterija, ali to ne znači da je ona na Galaxy S23 i Galaxy S23+ modelima loša, čak i danas, skoro godinu dana kasnije.

Prosečan korisnik sigurno neće moći da bateriju isprazni u jednom danu, čak ni uz sat ili dva gejminga, kao što nismo ni mi.

Da li se kupovina Galaxy S23 ili Galaxy S23+ telefona isplati u 2024. godini

 Galaxy S23 Plus 10.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko niste spremni da izdvojite 896, 1.121 ili 1.414 evra za neki od uređaja Galaxy S24 serije, smatramo da kupovina prošlogodišnjih modela može biti pravi izbor, koji se itekako isplati.

Zahvaljujući vrhunskoj izradi, odličnom ekranu i fantastičnim performansama, Galaxy S23 i Galaxy S23+ će i u 2024. godini biti konkurentni na tržištu flagship uređaja, pa ukoliko razmišljate o novom telefonu, nakon 30. januara - kada cena padne - nemojte propustiti da razmotrite i ove modele.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Ja cekam A55. Jos me dobro sluzi ovaj A50. Ne koci nista, a ocuvan maksimalno. Razmisljao sam i nekako ne vidim svrhu da menjam, ne vidim sta cu dobiti konkretno. A, iskreno i mrzi me da sve prebacujem i podesavam ponovo, a one aplikacije koje urade sve umesto vas, ne priznajem. Jednostavno ako je telefon nov, hocu da sve bude cisto a ne da mi prebacuje gluposti.

Mozambik

S23 ultra u poredjenju sa S24 ultra izgleda kao iz proslog veka. Sa S24 ultra je ocigledno pocela nova era sa AI i svaki telefon koji to nema nema sta da trazi medju ozbiljnom konkurencijom. Kupiti u ovom trenutku S23 ultra je kao da kupis neku Nokiu u trenutku kad se pojavljuju prvi smart touch screen uredjaji.

Fox

@Mozambik Majko mila,koja glupost.Pa AI ce i s23 ultra da dobije putem azuriranja.Napisa ga kao da je 23 ka stara 15 god u odnosu na 24ku..Svašta!