Zračenje telefona smanjuje broj spermatozoida, pokazala studija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zračenje telefona smanjuje broj spermatozoida, pokazala studija

Najnovija studija pruža uverljive dokaze o povezanosti upotrebe telefona i kvaliteta sperme.

 Korišćenje telefona Izvor: Smart Life/ Unsplash/ NordWood Themes

Da li zračenje telefona ima uticaja na broj spermatozoida je pitanje koje su naučnici godinama postavljali i pokušavali da pronađu uzrok primetnog pada kvaliteta sperme u poslednjih 50 godina, odnosno ulogu mobilnih telefona u tome. Iako mnogi nisu uspeli da pronađu korelaciju, sada je tim sa Univerziteta u Ženevi objavio studiju koja ukazuje upravo na to.

Na osnovu podataka koji su prikupljeni o 2886 muškaraca, starosti između 18 i 22 godine, u šest švajcarskih vojnih regrutnih centara između 2005. i 2018, nova studija je pokazala da je pad ukupnog broja i koncentracije spermatozoida povezan sa često upotrebom mobilnih telefona.

"Muškarci su popunili detalj upitnik povezan sa njihovim životnim navikama, generalnim zdravstvenim stanjem, učestalosti korišćenja telefona, kao i mestom gde su ostavljali telefone kada ih nisu koristili", objašnjava profesor Serž Nef, jedan od autora studije.

Nalazi su pokazali korelaciju između smanjene koncentracije sperme i česte upotrebe mobilnog telefona. Istraživači su otkrili da su muškarci koji nisu koristili svoj telefon više jednom nedeljno imali prosečnu koncentraciju spermatozoid od 56,5 miliona po mililitru, a da je taj broj kod onih koji su ga koristili više od 20 puta na dan u proseku bio drastično manji - 44,5 miliona po mililitru.

 Telefon u džepu Izvor: Shutterstock

Međutim, kada je u pitanju loša pokretljivost i morfologija spermatozoida, autori nisu uspeli da pronađu povezanost sa korišćenjem mobilnih telefona. Studija je objavljena u Fertility and Sterility časopisu.

Kako se ova studija oslanja na podatke koje su ispitanici sami prijavljivali, tim sada započinje novo istraživanje kojim bi direktno i tačno kvantifikovali izloženost zračenju, kao i uzeli u obzir vrste upotrebe koje utiču na kvalitet sperme, kao što su surfovanje internetom, slanje poruka i pozivanje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:16
"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gari

Da, i onda ozračeni spermići mutiraju i proizvode mutiranu bolesnu decu.Zato ima ovoliko mladih psihopata.

beogradska seljačina

Ne brini se za telefon, vodu su ti naštelovali još pre 100 godina, vidi oko sebe, sve sami kilavci. Motiku niko ne bi izdržao 3 dana vezano, da ne kažem 3h.