Šta je USB-C i zašto nam je zaista potreban? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je USB-C i zašto nam je zaista potreban?

Nastanak USB-C konektora bio je podstaknut željom da se konačno nađe rešenje za konfuzuju koju je stvarala gomila različitih priključaka

 USB-C Izvor: Unsplash

Najveća promena koja je došla sa novom iPhone 15 serijom pametnih telefona – prelazak sa starog Lightning na standardni USB-C priključak, dovela je taj "univerzalni konektor" u centar pažnje kako ljubitelja tehnologije, tako i običnih korisnika.

USB-C je prvi put uveden u upotrebu 2014. godine i od tada do danas je postajao prihvaćeniji u tehnološkoj zajednici. Njegov nastanak bio je podstaknut željom da se konačno nađe rešenje za konfuzuju koju je stvarala gomila različitih konektora (3,5 mm džek za slušalice, VGA, USB...) sa kojima su se ljudi borili duže od dve decenije.

Zato je sama ideja uvođenje "spasonosnog" jedinstvenog konektora bila kao veliki podsticaj za USB-C.

 undefined Izvor: Unsplash, YouTube / Matt Talks Tech

Ne samo da je novi priključak otklonio probleme sa kojima su se susretali USB-A i USB-B, već je doneo i mogućnost transfera podataka velikom brzinom, prenosa video signala i punjenja baterija putem jednog kabla. Sve to ga čini mnogo korisnijim i upotrebljivijim od prethodnika.

I, za razliku od brojih proizvođača koju su ga sve više prihvatali i uvodili na svoje uređaje, jedino se Apple sve do sada držao po strani.

Ekološki razlozi

Mnoge pristalice uvođenja jedinstvenog konektora, zalažu se za njegovo upotrebu zbog smanjenja ukupne količine otpada koju odbačeni kablovi stvaraju.

Kada imamo samo jedan kabl, tada ćemo moći da ga koristimo dokle god je ispravan, umesto da ga bacamo sa svakim uređajem koji zamenimo.

To što će svaki uređaj sada podržavati istu vrstu konektora, znači i da će verovatno postati nevažno to da li će proizvođači kablove stavljati u pakovanje sa uređajima.

Iako će nedostatak kabla u pakovanju telefona verovatno mnogima zasmetati, za druge je veliki korak napred ka smanjenju otpada, što će u krajnjem ishodu verovatno uticati i na smanjenje efekata klimatskih promena.

Sve u svemu, može se zaključiti da je USB-C tu da bi učinio život lakšim ljudima širom sveta koji koriste pametne telefone i brojne druge uređaje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:00
iPhone 15 Pro
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cane Corso

Ajde vas dvoje još bi i da se pobijete hahaahah

beogradska seljačina

Doviđenja slušalice od 15€, dobar dan slušalice od 250€.

Wireless

Kažu da ne-Apple USB-C kablovi pregrevaju iPhone 15 prilikom punjenja. Tražili ste, dobili ste. Neće se ovo sme*e od porta dugo zadržati na iPhone-u. Možda dve do tri generacije i ćao zdravo.