Apple Vision Pro: Da li je Apple uspeo da napravi novu tehnološku revoluciju? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple Vision Pro: Da li je Apple uspeo da napravi novu tehnološku revoluciju?

Apple Vision Pro je nešto potpuno novo, ali i izuzetno skupo.

 Apple Vision Pro cena i specifikacije Izvor: YouTube / Apple

Kompanija Apple je na WWDC 2023 događaju predstavila svoja najnovija softverska rešenja, ali i nove proizvode koji će se uskoro naći u ponudi. Međutim, svu pažnju je nesumnjivo odneo uređaj o kojem se šuškalo godinama - Apple Vision Pro. U pitanju je potpuno nova vrsta uređaja za giganta iz Kupertina, ali i sprava koja bi konačno trebala da "natera" potrošače da ozbiljno shvate virtuelnu i proširenu realnost.

Apple Vision Pro dizajn

Apple Vision Pro izrađen je od legure aluminijuma. Na prednjoj strani nalazi se trodimenzionalno staklo iza kojeg se, pored brojnih senzora i kamera, nalazi ekran, odnosno tehnologija koju Apple naziva EyeSight, a pomoću koje je moguće videti gde korisnik gleda. Na ovaj način, komunikacija sa osobom koja nosi naočare deluje prirodnije, ali ukoliko ta osoba to odluči, može da zatamni prednji ekran i time da do znanja da ne želi da je uznemiravaju.

Pojas uređaja je dostupan u tri veličine, i dizajniran je na način da odgovara raznim oblicima glave (Apple tvrdi da je koristio više od 1.000 oblika tokom razvoja), istovremeno zadržavajući udobnost i laku podesivost. Unutar trake se nalaze zvučnici, kao i port za napanje koje se vrši pomoću eksterne baterije ili stalnog izvora električne energije.

Što se optike tiče, u pitanju su sočiva sa tri elementa, kroz koje će korisnici moći da posmatraju dvostruke 4K micro-OLED ekrana za koje Apple kaže da poseduju 23 miliona piksela. Unutrašnja strana krije IR kamere i LE diode, dok je sa spoljašnje, pored standardnih kamera, moguće pronaći i LiDAR senzore. Obrada signala ovih senzora se nezavisno vrši pomoću posebnog R1 procesora, za koji kompanija kaže da nudi iskustvo bez kašnjenja.

Nešto između VR i AR

Srce naočara je M2 čipset. Funkcionišu nezavisno od drugih uređaja, a Apple tvrdi da je ovo "prvi uređaj u koji se ne gleda, već kroz koji se gleda", mada je takva tvrdnja samo delimično tačna. Tačno je da su u pitanju naočare pomoću kojih je moguće videti prostor oko sebe, a zatim ga dopuniti digitalnim elementima, ali Vision Pro nije transparentan, već se prikaz prostora ostvaruje pomoću signala kamera i senzora. Zapravo, gigant tvrdi da je ovo ujedno i prva 3D kamera koja je izašla iz njihove laboratorije.

Ukoliko ste imali priliku da se igrate sa VR režimom na svom pametnom telefonu, sigurni smo da već imate ideju kako bi to moglo da izgleda. Međutim, kako je u pitanju prostor koji okružuje korisnika, a ne 360 snimak, biće veoma interesantno videti kako ovo izgleda u praksi. Prema našem iskustvu sa konkurentnim uređajima, bar onima koji nude sličnu mogućnost, prikaz prostora nikada nije bio savršen. Pod tim ne mislimo da kvalitet kamera nije bio jednak stvarnom životu, već da je dubina prostora izgledala pogrešno u odnosu na ono što oči vide, zbog čega je bilo potrebno vreme kako bi se privikli na koordinaciju.

Kako je Apple tokom prezentacije prikazao korisnika kome sin dodaje loptu dok nosi naočare, koju zatim prihvata bez problema, nadamo se da takva tvrdnja znači da je dubina prikaza verna realnosti, te da korišćenje ovog uređaja tokom kretanja nudi besprekorno iskustvo. Naravno, to ostaje da se vidi.

Ipak, mogućnost prikaza prostora oko korisnika nije "urezana u kamenu", već je Apple Vision Pro moguće koristiti i kao klasične naočare za virtuelnu realnosti. Slično Apple Watch pametnim satovima, na uređaju se nalazi krunica pomoću koje je moguće podešavati nivo imerzije, pa korisnici mogu sami birati da li žele da vide svoje okruženje ili žele da urone u potpuno nove svetove.

Upravljanje elementima interfejsa se vrši bez upotrebe kontrolera. Ovo je nešto što smo već imali priliku da vidimo, sa verno prenetim prikazom ruku u virtuelnom prostoru na nekim drugim uređajima. Ipak, Apple to radi nešto drugačije - istovremeno prati ruke i pogled korisnika. Ovo znači da korišćenje uređaja sa strane može izgledati prilično suptilno, jer je korisniku dovoljno da se očima fokusira na ono što želi, a zatim jednostavno spoji palac i kažiprst kako bi sa željenim elementom interagovao. Ovo je velika razlika u odnosu na mahanje rukama ispred naočara, a onima koji vešto barataju engleskim jezikom će sigurno značiti i mogućnost upravljanja glasom.

Novi operativni sistem

Impresivan hardver ovih naočara funkcioniše pomoću potpuno novog operativnog sistema - visionOS - za koji je Apple spremio i specijalnu verziju App Store prodavnice aplikacija. Još uvek nisu poznati sve detalji, ali to nas ne sprečava da nabrojimo neke od funkcija koje su prikazane tokom prezentacije.

  Izvor: YouTube / Apple

Na primer, iako su naočare primarno dizajnirane za korišćenje u kućnim ili kancelarijskim uslovima, nove verzije aplikacija, kao što je FaceTime, će ponuditi prilagođeno iskustvo i za one koji često putuju - bilo tokom transporta ili na destinaciji.

Kada već govorimo o FaceTime aplikaciji za video pozive, korisnicima Vision Pro naočara će na raspolaganju biti nešto što Apple naziva "Persona". U pitanju je digitalna reprezentacija koju je moguće stvoriti skeniranjem lica, koja će "oponašati" korisnika, a koju će sagovornici moći da vide tokom razgovora.

Kako je Vision Pro nezavistan uređaj, moguće je povezati ga sa bluetooth tastaturom i mišem kako bi se lakše upravljalo popularnim aplikacijama koje će biti prikazane u obliku virtuelnih ekrana. Ipak, uređaj je takođe moguće upariti sa MacBook računarima, te videti ekran istog u virtuelnom okruženju. Zapravo, virtuelni ekrani unutar visionOS operativnog mogu da dosegnu dužinu dijagonale od 30 metara, pa ove naočare pored posla mogu služiti i kao svojevrsni lični bioskop, ne samo za filmove i serije, već i za gejming, jer ih je moguće povezati sa Xbox ili PS5 kontrolerima.

  Izvor: YouTube / Apple

Koliko vam je dubok džep?

Očekivano, cena Apple Vision Pro nije mala. Uređaj košta paprenih 3.499 dolara, te je jasno da neće baš svako moći da ga priušti, već da će biti rezervisan samo za one sa najdubljim džepom. Nažalost, prezentacija na WWDC 2023 događaju je bila samo najava, pa će zainteresovani kupci morati da sačekaju zvaničan početak prodaje koji će se desiti početkom sledeće godine.

Apple Vision Pro
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran NS

Jel se dobijaju peraja uz ovo?

Zoran NS

Ne pada mi na pamet da ovo nosim na ulici, treba neko da pomisli da sam lud!

Aple

Aple je tako mocna kompanija,sve izmisle pre drugih,ove naocare niko jos nije napravio cak ni pre 10 godina kada nismo imali prilike da isprobamo prvi prototip od one komoanije iz Severne Koreje,jabuka je tako mocna..... jos kad sam video da su stavili pre svih 120h na iphone 14 pro max ultra a cena su smanjili za 400% na samo 1050 dolara iskreno nas veliki vodja Stiv nezaposleni ce zauvek biti u nasim srcima kao kreator prvog tać skrina na svetu.