Nokia G22: Telefon čiji ekran ćete sami moći da zamenite za manje od 20 minuta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia G22: Telefon čiji ekran ćete sami moći da zamenite za manje od 20 minuta

Želite povoljan telefon koji će vam trajati godinama, ali i koji možete sami popraviti kada se ekran slomi ili baterija ostari? Možda je Nokia G22 baš za vas.

 Nokia G22 cena i specifikacije u Srbiji Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako se šale koje kruže internetom o neuništivosti Nokia telefona zasnivaju na izdržljivosti klasičnih telefona iz ranih 2000-tih, pojava pametnih uređaja je unela krhkost novih modela zahvaljujući velikim, osetljivim ekranima, ali i baterijama koje već duže vreme nije moguće sam zameniti. Ipak, iako Nokia uređaji više ne mogu da prežive "lansiranje topom sa Đeravice i pad na beton", kompanija se okrenula lakoj popravljivosti i pred MWC 2023 sajam predstavila telefon nazvan Nokia G22.

Kako su lom ekrana i loša baterija najčešći kvarovi koji pogađaju pametne telefone, Nokia G22 je prvi Nokia uređaj dizajniran na način da u svojoj srži nudi mogućnost jednostavne popravke - koju može da učini svako ko poseduje neophodan alat. Ova popravljivost se takođe odnosi i na vreme neophodno za zamenu neispravnih delova - kompanija tvrdi da se baterija novog telefona može zameniti za manje od 5 minuta, a ekran za manje od 20 minuta, što je zaista impresivno.

Novi pametni telefon G serije takođe dolazi sa poklopcem poleđine izrađenim od 100% reciklirane plastike, što je u skladu sa filozofijom ekološke osvešćenosti kojoj se Nokia polako okreće u izradi svojih uređaja. Ovo podrazumeva duži životni vek telefona, pa kompanija nudi trogodišnju garanciju, trogodišnje ažuriranje softvera i dve godine nadogradnje Android operativnog sistema.

Naravno, videli smo da neki proizvođači nude duplo više sigurnosnih ažuriranja i nadogradnji operativnog sistema, ali ne dajte se zavarati - za novac koji Nokia traži, teško da ćete pronaći sličnu ponudu.

"Ljudi cene dugotrajne i kvalitetne uređaje, i ne bi trebalo da prave kompromise kada je reč o ceni po kojoj mogu da ih dobiju. Novi Nokia G22 telefon je s namerom dizajniran tako da ima mogućnost lake popravke, kako biste mogli da ga koristite još duže", rekao je Adam Ferguson, direktor marketinga proizvoda u kompaniji HMD Global.

Specifikacije

Na prednjoj strani Nokia G22 telefona nalazi se IPS LCD ekran dužine dijagonale od 6,5 inča, zaštićen Gorilla Glass 3 staklom. Rezolucija panela je 720 x 1.600 piksela, brzina osvežavanja 90 Hz, a maksimalna osvetljenost iznosi 500 nita.

Unisoc T606 čipset pokreće sve funkcije ovog uređaja, kao i korisnički intefejs zasnovan na Android 12 operativnom sistemu. U ponudi su konfiguracije sa 4 GB RAM, 64 GB, odnosno 128 GB interne UFS 2.2 memorije koja je proširiva zahvaljujući slotu za microSDXC karticu.

Za većinu fotografija je zadužen glavni senzor rezolucije 50 MP (f/1.8, 1/2,76", 0,64 µm, PDAF), a tu je i makro senzor od 2 MP, koji vas neće oduševiti, ali može biti koristan u određenim situacijama, kao i senzor dubine. U pomalo zastarelom notch-u u obliku kapljice na sredini gornjeg dela ekrana, nalazi se selfi kamera od 8 MP.

Nokia je ispoštovala novi zakon EU, pa se baterija kapaciteta 5.050 mah puni pomoću USB-C kabla, a podržana snaga punjenja iznosi 20 W. Od ostalih specifikacija tu je podrška za korišćenje klasičnih slušalica, FM Radio, GPS, GLONASS, GALILEO navigacija, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, kao i čitač otiska prsta na boku telefona.

Cena i dostupnost u Srbiji

Nokia G22 pametni telefon će u Srbiji biti dostupan u Lagoon Blue boji, u konfiguraciji od 4/128 GB memorije i prostora za skladištenje, a preporučena maloprodajna cena telefona je 24.999 RSD

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NemamShishke

Ne znam koliko je dobro 4gb rama.. To za dve godine će pola aplikacija da pojede

Nokia

@NemamShishke Bez problema ce raditi sigurno, moj prethodni telefon nokia 5 koriscen bez prestanka 5 godina, sada je sekundarni sa rasklimanim mikro usb za punjenje i razumnljivo slabijom baterijom i dalje sa 2 gb rama vozi sve app koje sam koristio, mozda se sad u 7 godini primecuje malo usporenja posle update aplikacija ali radi prihvatljivo sa obzirom da je 2016. Napravljen i da je dobio zadnji android 9 2019 god. Sadasnji tel sa android one ima 4 gb i radi perfektno i radice sigurno i za 5-6godina dokle god mu to stara baterija dozvoli... Poenta je u android one bez dodatnih modifikacija ui i bez dodatnog bloatware softvera.... Jednostavno rade brze i bolje nego vecina koja ima dodatnih modifikacija androida... I dodaj na to stalne zakrpe u sledecih 3 godina sto garantuje da se bagovi brzo isprave... Nokia nije xaomy niti puca na tu grupu korisnika.

beogradska seljačina

Mogu slobodno celu firmu da presele na Prokletije, ali baš niko neće primetiti.