Veštačka inteligencija će uskoro zvučati kao naša porodica i prijatelji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija će uskoro zvučati kao naša porodica i prijatelji

Kompanija Apple je podnela patent koji dozvoljava preslušavanje tekstualnih poruka glasom pošiljaoca.

 Apple patentirao preslušavanje poruka glasom pošiljaoca Izvor: Unsplash

Nesumnjivo je da je razvoj veštačke inteligencije tema o kojoj su mišljenja podeljena. Dok se jedni raduju mogućnostima koje donosi ova tehnologija, drugi se protive njenom razvoju, smatrajući da to može biti vrlo opasno. Imajući ovo na umu, ne sumnjamo da će i mišljenja o najnovijem patentu kompanije Apple biti oprečna.

Naime, Apple je patentirao tehnologiju koja služi za preslušavanje primljenih tekstualnih poruka glasom osobe koja je tu poruku poslala. Iako je patent, koji nosi naziv "Personalized Voices for Text Messaging", podnet 25. oktobra 2022. godine, tek sada je pronađen zahvaljujući sajtu AppleInsider.

Tehnologija se odnosi na iMessage aplikaciju za dopisivanje, a funkcioniše tako što korisnik može da priloži svoju glasovnu datoteku kada nekome šalje poruku. Ukoliko se pošiljalac odluči da to uradi, primalac će imati opciju da čuje primljenu tekstualnu poruku glasom pošiljaoca.

Mogućnost preslušavanja tekstualnih poruka glasom pošiljaoca mogla bi da bude vrlo korisna onima koji žele da čuju glas voljenih osoba, ali takođe je lako uočiti kako bi ova tehnologija mogla biti zloupotrebljena, pogotovo kada su javne ličnosti u pitanju.

Još uvek nije poznato dokle je Apple stigao sa razvojem ove tehnologije, pa nije jasno koliko će korisnicima biti potrebno da istreniraju glasovni model kako bi veštačka inteligencija uspešno imitirala njihov glas.

Upotreba AI sistema za imitaciju glasa nije ništa novo, a verovatno ste i sami imali priliku da čujete rezultat ove tehnologije ukoliko ste gledali seriju Obi-Wan Kenobi, u kojoj je veštačka inteligencija bila zadužena za glas Darta Vejdera, odnosno film Top-Gun: Maverick, u kojem je glas Vala Kilmera generisana imitacija.

Međutim, iako ideja kompanije Apple nije originalna, može biti revolucionarna ukoliko korisnici budu mogli da istreniraju glasovni model za nekoliko minuta. Poređenja radi, inženjeri su koristili sate i sate arhivskih snimaka Vala Kilmera kako bi Ajsmen "izgovorio" samo par rečenica dijaloga.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA