Samsung pokrenuo istragu, novom SSD-u alarmantno brzo opada zdravlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung pokrenuo istragu, novom SSD-u alarmantno brzo opada zdravlje

Kupci Samsung 990 Pro SSD-a prijavljuju alarmantno brz pad procenata zdravlja - do čak 36%.

 Alarmantno brza degradacija zdravlja Samsung 990 Pro SSD Izvor: Samsung

Samsung 990 Pro SSD nije tako dugo na tržištu, a vlasnici ove računarske komponente prijavljuju bržu nego uobičajenu degradaciju zdravlja. Još uvek se ne zna zašto korisnici vide strmoglavi pad procenata, koji se dešava na svim raspoloživim kapacitetima, a Samsung je, uprkos inicijalnom odbacivanju navoda, pokrenuo istragu kako bi utvrdio problem.

Kupci novog SSD modela su svoje žalbe podelili na raznim forumima, tvrdeći da povezani programi prijavljuju alarmantno niske brojke zdravlja i nerazumno visoku količinu zapisanih podataka nakon samo nekoliko nedelja upotrebe. Problem nije izolovan na jedan program, već više, pa CrystalDiscInfo i Samsung Magician Software prijavljuju iste ili slične cifre.

SSD-ovi nude ograničen broj zapisanih podataka tokom svog radnog veka, što označava zdravlje svakog diska. Samsung korisnicima 990 Pro garantuje do pet godina rada ili 600 terabajta zapisanih podataka za model od 1 TB, dok je taj broj 1.200 terabajta za model od 2 TB kapaciteta.

Jedan 990 Pro vlasnik tvrdi da CrystalDiscInfo i Magician prijavljuju da je zdravlje njegovog SSD-a opalo na 93%, iako je zapisano samo oko 7 TB, što bi u normalnim uslovima rada trebalo da iznosi iznad 99%. Drugi navode slične ocene, iako je manja količina podataka zapisana. Najgori primer je dao jedan korisnik Twitter-a koji je prijavio da mu zdravlje SSD-a iznosi samo 64% nakon samo 2 TB.

Robi Kan, sa sajta Neowin, je zbog ovog problema vratio SSD proizvođaču, nadajući se da će tehničari otkriti uzrok. Međutim, Samsung mu je u mejlu rekao da nije pronašao defekt, a zatim vratio komponentu nakon formatiranja i vraćanja na fabrička podešavanja, zahtevajući da pruži jasne dokaze da nešto nije u redu. SSD je vraćen sa procentom zdravlja od 94%.

Srećom, veliki broj prijava je naterao Samsung da pokrene istragu, a kompanija je Hanu ponudila da zameni SSD i pokuša da ponovi problem.

Ostaje nejasno da li je problem softverske ili hardverske vrste. Nije isključeno da do greške dolazi u načinu na koji Samsung 990 Pro prijavljuje svoje vrednosti programima, a jedina zajednička karakteristika zahvaćenih SSD-ova jeste to što probleme prijavljuju samo korisnici Windows operativnog sistema. Nadamo se da će Samsung uskoro dati zvaničnu izjavu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Hoće to kada se koriste škart čipovi. Bitno je da se korisnicima uzmu pare, a za kvalitet koga zabole.

ProlazNIK

Pa ne ide i brdo modela telefona, memorije, štampači, televizori, monitori, klime, frižideri, veš mašine... Mora to malo da se ispita pre puštanja u promet. Ko se seća, ako se nije imalo za Ei Niš TV onda Samsung.

Dokle

@ProlazNIK Jeste, a Rumuni nisu znali šta su žvaka i kečap i dok je Švaba jeo rukama, Srbin viljuškom boc... A danas, gde smo? Gde su svi ostali? Dokle ćemo da živimo u prošlosti i fantazijama o sopstvenoj veličini i zaostalosti svih ostalih?!