Rast prodaje pametnih satova uprkos inflaciji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast prodaje pametnih satova uprkos inflaciji

Autor Ilija Baošić

Tržište pametnih satova, za razliku od tržišta pametnih telefona, je doživelo rast prodaje u drugom kvartalu 2022. godine.

 Porast prodaje pametnih satova u drugom kvartalu 2022 Izvor: Unsplash

Čini se da globalni ekonomski problemi i problemi u lancu snabdevanja nisu uticali na prodaju pametnih satova. Čak i dok prodaja pametnih telefona snažno opada zbog ovih faktora, pametni satovi beleže dobre rezultate na tržištu. Istraživačka kompanija Canalys izveštava o porastu isporuka pametnih satova od 9,3% u drugom kvartalu 2022.

Prema novom izveštaju, od 41,7 miliona prodatih nosivih uređaja, satovi su činili 31,7 miliona jedinica, dok preostalih 10 miliona jedinica predstavljaju narukvice. Apple je predvodio tržište pametnih satova sa udelom od 26,4% i obimom isporuke od 8,4 miliona jedinica. Međutim, godišnja stopa rasta kompanije iz Kupertina od 6% je mnogo niža od 58% kompanije Samsung koja je isporučila 2,8 miliona pametnih satova i zauzela 9% globalnog tržišta.

Kineski proizvođač Huawei je pao na treće mesto uprkos rastu isporuka od 14% i zauzeo je udeo od 8,6% na tržištu. Jedini proizvođač u top 5 koji je doživeo pad prodaje jeste Garmin, koji je zbog 11% manje isporuka pao na peto mesto sa udelom od 5,5%.

 Canalys-smartwatch-market-Q2-2022-2.jpg Izvor: Canalys

Izveštaj navodi da je indijsko tržište nosivih uređaja najviše poraslo tokom perioda od aprila do juna. Vođena lokalnim brendovima kao što su Noise, Fire-Boltt i boAt, Indija je registrovala impresivan rast isporuka od 275% i zauzela 15% globalnog tržišta. Najbolji pokazatelj indijskog rasta jeste kompanija Noise koja je zauzela četvrto mesto na listi globalnih isporuka sa 1,8 miliona isporučenih uređaja, odnosno rastom od 382% u odnosu na prošlu godinu.

 Canalys-smartwatch-market-Q2-2022-1.jpg Izvor: Canalys

Ostaje da se vidi kako će globalna inflacija i nestašica čipova uticati na industriju pametnih telefona u drugoj polovini godini. Veoma je primetno da je Samsung u velikom naletu, ali tek treba videti kako će se najnoviji Apple Watch uređaji osme generacije primiti među potrošačima, kao i Apple Watch Ultra, prvi robusni pametni sat kompanije Apple.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Apple

Apple watch ne raste u prodaji jer su kupci zadovoljni prethodnim koje su kupili a novi ne donose ništa revolucionarno. Imaju najveći share ali manjak inovacija sprečava stare kupce da kupuju nove jer su zadovoljni sa starim.

Nele

Tačno da je porasla potražnja smartwatch na tržištima širom sveta, međutim malo bolji satovi nisu dostupni nikako na tržištu EU, tako da se Asus wivowatch 5 može poručiti samo u SAD, dok isto tako Huawei watch D, samo na tržištu Kine. Oni se izdvajaju po kvalitetu i po tome što imaju ugrađene precizne merače krvnog pritiska, za razliku od svih ostalih Samsunh gt i Huawei koji isto koštaju a ne vrede približno