Muzika preko Bluetooth slušalica će uskoro zvučati mnogo bolje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzika preko Bluetooth slušalica će uskoro zvučati mnogo bolje

Autor Ilija Baošić

Unapređenje stiže sa dve godine zakašnjenja.

 slušalice.jpg Izvor: Huawei

Tokom godina, potrošači su imali priliku da vide neverovatne modele bežičnih slušalica, a sada će dobiti znatno bolje, jer sledeća Bluetooth prekretnica stiže u naše živote - Bluetooth LE Audio.

Bluetooth LE Audio nije samo jedna karakteristika, već skup različitih unapređenja. Ta unapređenja uključuju poboljšanje energetske efikasnosti, bolji kvalitet zvuka, pa čak i mogućnost povezivanja još više uređaja na jedan izvor zvuka.

Možda će vas zanimati

Ove nove funkcije su trebale da stignu do nas još 2020. godine, ali su nepredviđene okolnosti razumljivo stajale na putu razvoju. Bluetooth SIG je sada najavio završetak Bluetooth LE Audio i svih njegovih komponenti. Grupa napominje da ćemo verovatno videti uređaje u razvoju sa novim specifikacijama "u narednim mesecima".

Jedan od glavnih aspekata poboljšane efikasnosti je LC3 kodek - dizajniran da bude mnogo efikasniji u načinu na koji isporučuje zvuk uređaju. Novi kodek radi na dva načina: Možete ili da dobijete malo poboljšan zvuk sa otprilike upola manjom brzinom bitova u poređenju sa prethodnim, ili možete da ostanete na istoj brzini i dobijete drastično poboljšanje zvuka. U slučaju korišćenja upola manje brzine prenosa, koristiće se manje energije i produžavati trajanje baterije uređaja u upotrebi.

Još jedna značajna Bluetooth LE Audio karakteristika je nešto što Bluetooth SIG brendira kao Auracast. Auracast je alatka koje će omogućiti korisnicima da upare više audio uređaja sa jednim izvornim uređajem. Na primer, sa samo jednim telefonom, Auracast će omogućiti većem broju korisnika da sluša istu muziku ili zvuk u isto vreme na različitim bežičnim slušalicama ili čak ušnim pomagalima. Ova emitovanja će funkcionisati veoma slično načinu na koji se korisnici trenutno povezuju na Wi-Fi mrežu.

 auracast.jpg Izvor: Auracast

U trenutnoj verziji Android 13 Beta 2, Bluetooth LE Audio je već podržan. Iako uređaji trenutne generacije možda neće moći da u potpunosti iskoriste novi Bluetooth kodek i funkcije, novi Android 13 uređaji će verovatno imati hardver koji će u potpunosti iskoristiti prednosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Al3x

Koliki je broj aktuelnih slušalica koje ovo podržavaju?